Хижа "Вежен"

Хижа "Вежен" е разположена в местност "Царичина" на 1650 м в подножието на северните склонове на един от старопланинските първенци - вр. Вежен /2198 м/. Хижата се отличава със стратегическата си локация и билни гледки от върха.

Снимка: Цветана Игнатова

Масивният комплекс на "Вежен" е съставен от две сгради с общ капацитет от 80 места, локално парно в реновираните стаи, туристическа кухня и широка столова. На двора има множество дървени маси и пейки за отдих, люлки и дори стена за катерене! Що се отнася до менюто, то е по предварителна заявка с предплащане. За закуска ни сервираха най-големите мекици, които някога сме опитвали.

Снимка: Цветана Игнатова

Ако се изкачите до дървените пейки с маса на хълма през нощта, през лятото, пред вас ще се открие гледка към най-яркото звездно небе, което сте виждали. Около хижата няма покритие на мобилните мрежи, което предразполага за пълното сливане с природата. Когато посетихме, безжичният интернет също липсваше и изкарахме страхотна вечер на пълна дигитална детоксикация без телефони. Стаите на "Вежен" са общи, с широки прозорци, през които, ако имате късмет, ще виждате част от съзвездията - магическо място да заспите.

Снимка: Цветана Игнатова

Отправната точка за х. "Вежен" са покрайнините на с. Рибарица. От централната улица хванете пътя, който се движи по течението на р. Заводна. Асфалтовото шосе е тясно и на места не особено добре поддържано. Скоро по трасето ще видите табели, на които е изписано "Национален парк Централен Балкан" и "Паркинг". Може да оставите колата си тук на широката поляна или 2 км по-нагоре, където се намира вторият паркинг.

Снимка: Цветана Игнатова

Първоначално маршрутът се движи по черен път, след което стига до тясна и стръмна пътека, обозначена с табела. Изкачването през гората ще ви спести време от заобиколния път. Но бъдете подготвени - денивелацията е сериозна и хълмовете са достатъчно стръмни, за да ви се сторят безкрайни. Ако изберете краткия маршрут през зимата, трябва да бъдете особено внимателни. След общо 2.5-3 ч. ходене от паркинга, ще се открие гледка към едноименната х. "Вежен". Препоръчваме ви също изкачването на вр. Вежен. Ходенето по билото ще ви възнагради с неописуеми гледки, пасящи стада и всички оттенъци на зеленото през топлите месеци. Има лятна и зимна пътека, като можете да направите кръгов преход. Летният маршрут е по-полегат и заобиколен и по него ще се натъкнете на безброй къпини и боровинки, които ще ви забавят по пътя ви.

Хижа "Свищи плаз"

Снимка: Жени Младенова

Малко познатата за масовия турист хижа "Свищи плаз" е скрита в местност "Малка поляна" в подножието на вр. "Миале" (Михаля) на 1480 м надморска височина. Тя е част от Златишко-Тетевенската Стара планина. "Свищи плаз" може да не разполага с най-добрите условия сред българските хижи, но за сметка на това тук ще срещнете най-сърцатите и усмихнати хижари, които се грижат за комфорта на посетителите си с пълна отдаденост. Локацията предразполага за еднодневна разходка и е любимо място на златичани.

Снимка: Красимира Стоянова

През снежните зимни дни, когато бялата пелена се спусне над планината, вълшебството на "Свищи плаз" се разкрива в цялата си прелест. В столовата на хижата можете да се сгреете и да се насладите на топлината на пукащите дърва в камината, докато отпивате от чаша пивко вино и опитвате от деликатесите на стопаните като свинско със зеле и скара, които надминават и най-смелите очаквания на всеки гладен турист.

Снимка: Красимира Стоянова

Самата база от 57 легла е на три етажа и предлага малки и удобни общи помещения от две до шест легла, оборудвани с локално парно. Прословутото безупречно гостоприемство на хижарите включва също безплатен планински чай. Едно е гарантирано - тук ще се почувствате като у дома си и ще поискате да се върнете отново.

Снимка: Красимира Стоянова

За х. "Свищи плаз" можете се отправите от Златица, който е на около 3 часа пешеходно разстояние с умерена крачка по маркирана пътеки и черен път. Напуснете покрайнините на града при Златишкия манастир "Възнесение Господне", под който можете да оставите автомобила си. Към хижата имате избор от две пътеки - жълта и синя. Жълтата се движи по поречието на Златишката река, а синята е по-панорамна, като излиза на билото.

Снимка: Красимира Стоянова

Продължителността им е сходна и ви препоръчваме да опознаете и двете, като направите кръгов маршрут. В добро време можете да покорите и красивия връх "Свищи плаз" (1888 м), който открива очарователна панорамна гледка и отнема около 1.30 ч. в посока от хижата. "Свищи плаз" и х. "Вежен" са част от маршрута Ком-Емине и е твърде възможно да срещнете ентусиазирани групи от планинари, предприели нелекото предизвикателство на прехода.

Хижа "Хубавец"

Снимка: Моника Календерова

Хижа "Хубавец" е разположена на водослива на Малка и Голяма река по туристическата пътека Карлово - х. "Васил Левски" на 964 м надморска височина. Избрахме да ви представим именно "Хубавец" не само защото е един от местните любимци, но и защото е чудесен избор за еднодневен преход през хубав и ясен зимен ден.

Снимка: Моника Календерова

Най-популярният изходен пункт тръгва от пешеходната улица "Водопад" в центъра на Карлово и отнема приблизително 2 часа по синя маркировка. В началото пътеката е тясна и стръмна, след което става по-полегата. На места синята маркировка е заменена с упътващи оранжеви стрелки. По пътя си ще срещнете цели две чешми, от които не пропускайте да се заредите със свежа планинска вода. В дългите летни дни или при благоприятни условия през останалите сезони, можете да продължите по същата маркировка, която само след 45 мин. ще ви отведе до първата сестричка на "Хубавец" - х. "Балкански рози", а след още 1 ч. и 15 мин. и до втората - х. "Васил Левски". Маршрутът е предпочитан заради живописния и сравнително лек терен, който предлага вълшебни близки водопади като Черното пръскало, Сучурум и Карловско пръскало.

Снимка: Моника Календерова

Масивната триетажна сграда на хижата има капацитет от 57 места и разполага с всичко необходимо да задоволи всеки изморен турист - туристическа кухня, столова и барче, вътрешни бани и тоалетни. Част от гозбите на стопаните включват боб, гъбена чорба и старопланински чай, но ако посещавате през работната седмица, е най-добре да се обадите с предварителна заявка, за да не останете разочаровани. Не са редки случаите, в които кухнята на "Хубавец" не работи извън почивните дни.

Снимка: Моника Календерова