Световният ден на водата се отбелязва по инициатива на ООН на 22 март от 1983 г. насам.

Целта на специалния ден е да ни напомни за тези повече от 2 милиарда души на планетата, които нямат достъп до безопасна вода за пиене.

Припомняме си и това, че да имаме достатъчно и качествена вода за пиене - зависи от нас.

Отбележете Световния ден на водата с тематична разходка (или план за разходка за когато епидемиологичната обстановка позволява) на някое от тези пет необикновени пътешествия в България:

В старата градска баня Дели Хамам в Ловеч (виртуален музей на водата)

Снимка: Община Ловеч

Старата градска баня Дели Хамам в Ловеч е превърната в единствения в Европа виртуален атракцион, посветен на водата. Под специално стъкло в оригинален вид е възстановена използваната от римляните отоплителна система хипокауст, а благодарение на интерпретативните програми и мултимедийни ефекти посетителите наблюдават и научават много интересни "водни" събития и факти.

Веднъж пристигнали в Ловеч, останете поне два дни, за да видите всичко, което градът има да ви предложи.

В горещ минерален извор, докато навън вали сняг

Топнете се в горещ минерален басейн на открито

Снимка: iStock by Getty Images

България е благословена със стотици горещи минерални извори, в които безспорно е най-приятно да се накиснете зимата, докато навън се сипят снежинки. Част от тези извори са облагородени и превърнати в част от хотелски комплекси, други са диви и свободно достъпни.

Някои от възможните посоки са Сандански, Хисаря, Карловски минерални бани, Шипково, Варвара, Красново, Огняново и други.

В каяк по любимата ви река или язовир

Плавайте с каяк край дунавските острови

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Хубавото на каяците е, че не е задължително да можете да плувате, за да се насладите на приятно плаване по любимата си река или езеро.

В различните части на страната и според времето сезонът се открива по различно време, но спокойно може да се каже, че от началото на април каякарите плъзват.

Сред популярните места за плаване са река Дунав (островите край Русе), Черно море в района на Шабла и Тюленово, устието на река Камчия, устието на река Велека, река Арда, язовирите Кърджали, Беглика, Сопот, Широка поляна, Огняново, Искър и много други.

С разходка до блато с бинокъл в ръка

Разходете се край Драгоманско блато

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Малцина се замислят, че блатата не са просто развъдници на комари, а важна част от кръговрата на водата - те са дом на редки животни и растения и подхранват подпочвените води. Сред тръстиките и папурите гнездят красиви и причудливи птици.

В първия по-топъл уикенд на пролетта посетете най-близката до вас влажна зона с бинокъл в ръка - например Драгоманското блато край София, Атанасовското езеро и Вая край Бургас, Варненското езеро, Сребърна и Малък Преславец край Силистра.

С преход до любимото ви планинско езеро

Планирайте изкачване до Йончево езеро в Рила

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Във високата планина пролетта идва най-рано през май, но дори и да не сте почитатели на зимните преходи, начертайте план за лятно изкачване до кристалночисто планинско езеро, в чиито води се отразяват близките върхове. Рила и Пирин са най-богатите на езера високи планини в България, където изборът на посоки е огромен. В Рила абсолютна класика са Седемте рилски езера (където проблемите с опазването им се виждат с просто око), но можете да изберете също Страшното езеро, Йончево езеро, Урдини езера, Рибните езера, Еленските езера. В Пирин планирайте преход до Муратово езеро, Тевно езеро, Влахини езера, Синанишко езеро, Попово езеро, Превалски езера и други.