Ако попитате посетителите на Верона какво ги е довело в малкия италиански град, голяма част от тях ще посочат на първо място Къщата на Жулиета с прочутия ѝ балкон, от който според трагедията на Шекспир е надничала влюбената девойка.

Не са малко тези, които посещават Верона само и единствено заради къщата, която е едно от най-посещаваните и окупирани от туристите места в града.

Всъщност, Шекспир не посочва точно тази къща като дома на Жулиета, но туристическата индустрия в града е превърнала сградата на някогашна благородническа фамилия в магнит за туристите. Който я е посещавал, трудно може да забрави тълпите, които се стичат в двора на къщата, както и дългата опашка, на която трябва да чакат посетителите, за да си направят все същата снимка на балкона.

Малцина обаче продължават своя литературен тур към друга по-малко известна, но също така важна за сюжета къща - тази на Ромео. Тя се намира недалеч от Къщата на Жулиета, в тясна уличка в центъра на Верона. Според историческите данни къщата е била дом на местната фамилия Монтеки до началото на 14-и век. След това политически вражди водят до изгонването на фамилията от Верона, а домът е подарен на Каньоло Ногарола - италиански благородник от френски произход.

В трагедията на Шекспир не се казва каква е била враждата, която е разделяла двете семейства - Монтеки и Капулети, но разграничението между историята и литературната фикция е тънка - възможно е това да са били същите политически турбулентни събития, довели до пропъждането на семейство Монтеки от Верона.

През вековете пищната къща е многократно продавана, конфискувана и препродавана, докато в началото на 20-и век е взето решение да стане музей, посветен на Шекспир. Втората световна война осуетява плановете и вместо това сградата е превърната в обор. След края на войната собствениците отказват да продадат къщата на местните власти и днес тя е частен дом, до който няма достъп. Може да се разгледа само отвън. Кулата и високите, непристъпни стени придават на зданието солиден и леко зловещ вид.

На нивото на улицата в къщата има традиционно заведение, където туристите могат да опитат кухнята на Верона.

Можете да се разходите виртуално по уличката на Къщата на Ромео в Google Maps: