Ако се озовете някъде по южните части на Сицилия, не скачайте само от голям град на голям град. Сиракуза, Рагуза, Модика, Ното са все чудесни места с история (и майстори на шоколад, м-м-м!), но си струва да се отбиете и встрани от утъпканите туристически маршрути, за да се потопите в провинциалната атмосфера на острова.

Марцамеми е рибарско село с екзотичен привкус. Намира се в южния край на Сицилия и е построено около съоръжение за риба тон, изградено от арабите вероятно около 16-и век. В палата, наречен Ла Тонара, приютявали големите кораби за риболов на риба тон. 

Арабите дали и името на острова - нарекли го Марса ал Хамам, което се превежда като Залива на гургулиците.

Марцамеми не е много повече от няколко улички със стари рибарски къщи, няколко къщи, които се отдават за нощувки на туристи и поредица от ресторанти, почти всички с гледка към морето, където да опитате местните морски специалитети.

Снимка: iStock by Getty Images

Тук-там боята на някои сгради може да се лющи, но това само придава допълнителен чар на мястото. Портите и капаците на прозорците са боядисани в яркосиньо, а летните цветя са червени и жълти - истинска радост за очите.

Улиците на Марцамеми са тесни, площадчетата, на които излизате ту тук, ту там, са слънчеви и с единия си край все са обърнати към морето.

Освен от туризъм, селото и до днес се издържа с риболов. Фабриката за риба тон, която е съществувала тук дълго време, днес не работи, но местните рибари се прибират с улов всеки ден. Тук се произвежда сушена риба тон, пушена риба меч, маринована аншоа, както и всякакви сосове с морски дарове, които се консервират и продават като заготовка за паста.

Снимка: iStock by Getty Images

Марцамеми е красиво място по всяко време на годината, като през зимните месеци посетителите са много по-малко. Лятно време селото жужи от посетители, а по време на летния филмов фестивал вечерно време се правят прожекции направо на белосаните стени на рибарските къщи. На централния площад Санта Маргерита често има изпълнения от банди на живо, които оживяват топлите летни вечери.

Марцамеми е магнит и за гмуркачите, които идват тук, за да видят корабокруширалите римски кораби, които са били натоварени с материали за строеж на църкви, както и голяма площ от морското дъно с колони, вероятно от Древна Гърция.

Снимка: iStock by Getty Images

Марцамеми се намира на около 55 км от Рагуза, като най-лесно ще стигнете до него с кола под наем. Край селото има и хубав пясъчен плаж - Порто Пало ди Капо Пасеро.