Обичате ли да ходите на екскурзии в Италия? А как ви звучи идеята да се пренесете там за постоянно и дори самите вие да станете част от туристическата индустрия, като отворите хотел или аперитиво бар? А ако някой ви даде за това 28 000 евро?

В стремежа си да възроди западащите си райони Италия не спира да обявява нови и нови инициативи за привличане на млади хора.

Последен в тази тенденция се включва южният регион Калабрия, който ще плати до 28 000 евро на желаещите да се преместят да живеят в някое от местните села за поне три години, пише "Форбс".

"Целта е да подсилим местната икономика и да вдъхнем нов живот на малките общности," заявява пред "Си Ен Ен" Джанлука Гало, съветник в управата на региона.

Както и при схемите за продажба на исторически къщи в Италия за 1 евро, тук също има редица условия.

Тъй като целта на кампанията е да привлече млади хора, от финансовата помощ могат да се възползват само хора до 40-годишна възраст.

Освен това те са длъжни да се нанесат до 90 дни след приключване на формалностите, както и да стартират малък бизнес в селото или да се включат във вече съществуват такъв. Възможно е и да са хора, упражняващи професии, считани за нужни от управите на съответните населени места. Предвидени са възможности и за еднократни грантове за тези, които искат да отворят хотел, бар, магазин или друг бизнес.

Очаква се програмата да стартира до няколко седмици, като общият ѝ бюджет е 700 000 евро.

За момента девет от селата в регион Калабрия са заявили участие в програмата. Някои са планински, а други са разположени на морския бряг.

Аиета е малко, но елегантно село в планината, разположено близо до брега.

В Албидона можете да се възползвате и от програмата за продажба на къщи по 1 евро, а съвсем близо се намира Чивита, където се говори особен диалект от далечните албански преселници, дошли тук преди повече от 600 години.

Бова е близо до Сицилия и има невероятни гледки към морето.

Какури има величествена крепост и маслинови горички.

Санта Северина е прочута с вкусните си портокали и палмите, които растат край реката ѝ.

Само и Прекакоре са две селца, пълни с древногръцки и римски останки.

Сант'Агата дел Бианко е реновирано старинно село с винен музей и музей на забравените вещи (от селския живот).

Сан Донато ди Нинеа се намира в национален парк "Полино" и разкрива гледки към две морета - Тиренско и Йонийско.