Храмът "Сантуарио дела Мадона деле Лакриме" е всичко друго, но не и това, което очаквате от църква в Италия.

Със своите 74 метра височина и конусовидна форма църквата "Сантуарио дела Мадона деле Лакриме" е необичайна гледка в един от най-големите градове на остров Сицилия - Сиракуза.

В основата си има 18 входа, а диаметърът на помещението отвътре е 80 метра.

В страничните части има осем параклиса, посветени на различни светци. Акустиката е изумителна и дори шепот в единия край на храма се чува в другия.

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Храмът е издигнат в чест на чудотворно събитие - в продължение на три дни през 1953 г. гипсова фигурка на Богородица в скромен дом в Сиракуза плачела със сълзи. Близо година по-късно архиепископът на Палермо благославя поставянето на първия камък на бъдещия храм в присъствието на 40 000 богомолци.

Самото строителство започва чак през 1966 г.

Снимка: iStock by Getty Images

От построяването си до днес храмът е критикуван заради архитектурата си. Авторите му са двама френски архитекти според които той символизира издигането на човечеството към Бога. За някои от местните хора обаче това е "чудовище от бетон".

Църквата е открита близо 30 години след началото на строежа по повод визита на папа Йоан Павел Втори в Сиракуза през 1994 г.

Снимка: iStock by Getty Images

В сайта на църквата има камери, които предават на живо от вътрешността ѝ. "Сантуарио дела Мадона деле Лакриме" е новаторско място и по други причини. Два пъти месечно се провежда меса, която се превежда на жестомимичен език.