Пътешествениците, които желаят да дадат шанс на Кито, ще открият едно очарователно място, изпълнено с култура, еклектични музеи и вкусна кухня, голяма част от които могат да бъдат открити в забележително добре запазения исторически център, признат от ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Ето някои от причините, поради които Кито заслужава да бъде нещо повече от второстепенна забележителност

Забележителен стар град

Снимка: iStock by Getty Images

Историческият стар град на Кито е основан от испанците през 1534 г. върху пепелищата на град на инките и остава един от най-големите и непокътнати примери за колониална испанска архитектура в Южното полукълбо.

Историческият център е толкова забележителен и добре запазен, че през 1978 г. е първата столица в света, включена в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Най-добрият начин да започнете разглеждането на стария град - голяма част от който е пешеходна зона - е да поспрете за кратко на Plaza de la Independencia (или Plaza Grande, както го наричат местните жители). На крачка от президентския дворец можете да станете свидетели на колоритната смяна на караула във вторник в 11:00 часа.

Осеяният с палми площад е микрокосмос на живота в Кито. Тук семейства си разменят новини, докато децата им се гонят около главния фонтан, а групи мъже се събират на пейки, за да играят карти, докато улични артисти се борят за внимание. Сред всичко това са уличните търговци, които продават емпанадас и резени манго, като умело се вплитат и измъкват от тълпата, пише CNN.

Великолепни църкви

Снимка: iStock by Getty Images

Независимо откъде тръгвате в историческия център, всеки завой по калдъръмената улица със сигурност ще ви отведе до някое забележително архитектурно чудо, но има три църкви, които заслужават специално внимание.

Църквата и манастирът на Сан Франциско, известна просто като Сан Франциско, е най-голямата колониална сграда в града и гледа към площада, който носи нейното име. По-скоро религиозен комплекс, отколкото църква, в нея се помещават католическа църква, манастир, огромна библиотека и музей. Оживеният площад "Сан Франциско" е идеално място да опитате еквадорска улична храна като maduros con ques и espumilla.

Снимка: iStock by Getty Images

За да се насладите на спираща дъха панорама, никой не може да се конкурира с неоготическата базилика Basílica del Voto Nacional. Украсена с фантастична колекция от гаргойли, изобразяващи еквадорски животни (сред които игуани, пуми и синигери), тази забележителна църква е най-високата базилика в Америка и предлага спираща дъха гледка към града и околността.

Другата църква, която не бива да пропускате, е великолепната La Compañía. Разкошният златен интериор от стена до стена ще ви остави изумени от почитта към всичко, което блести. Но също толкова силно еквадорците почитат и Бог.

Музеи за всеки

Малко градове в Южна Америка могат да се похвалят с такава еклектична и интригуваща смесица от музеи като Кито.

Малкият, но впечатляващ Музей на предколумбовото изкуство Casa del Alabado се помещава в красиво имение от XVI в. и представя произведения на изкуството, скулптури и текстил от различни коренни жители на Андите.

Fundación Guayasamín е посветен на най-известния еквадорски художник Освалдо Гуаясамин. Разположена в бившия му дом, колекцията представлява смесица от негови творби, както и личната колекция на Гуаясамин от предколумбови артефакти и религиозно изкуство.

За семействата, които пътуват с деца, интригуващ е единственият по рода си Музей на водата Yaku. Отчасти музей, отчасти воден парк, тази забавна образователна институция е посветена на нашия най-безценен ресурс.

Снимка: iStock by Getty Images

Популярен сред местните жители, но до голяма степен пренебрегван от туристите, очарователният Museo del Pasillo е посветен на любимия музикален жанр в Еквадор. Това грижливо подредено пространство проследява музикалната история на Еквадор, като показва всичко - от ръчно изработени инструменти до известни изпълнители. Музеят дори организира различни представления, включително караоке вечер с традиционни еквадорски песни.

Ако посетите музея, не забравяйте да попитате на рецепцията дали работи екскурзовод на име Фреди. Въпреки че няма официални обиколки на английски език, Фреди ще направи всичко възможно да преведе с ентусиазъм етикетите на експонатите за англоговорящите посетители.

Вкусовете на Еквадор

Непринуден и уютен, ресторант Heladeria San Agustín работи повече от 150 години и се намира в непосредствена близост до централния площад. Той е особено оживен по време на обяд, когато се изпълва с местни жители, които искат да се насладят на традиционна еквадорска кухня на достъпни цени.

Опитайте ceviche или seco de chivo (яхния от козе месо), или изберете дневното меню, което винаги е изгодно и включва основно ястие, напитка и десерт за по-малко от 12 долара. Мястото е известно и с домашно приготвения си сладолед.

Снимка: iStock by Getty Images

Въпреки че има десетки разновидности на прясно приготвен сладолед, helado de paila е отличен. Restaurante Casa Gangotena предлага изискани ястия в луксозния бутиков хотел Casa Gangotena - красиво реставрирано имение. Ресторантът има едно от най-желаните менюта в града и се гордее с това, че показва богатството и разнообразието на еквадорската кухня. Сред акцентите в менюто са locro quiteño - традиционна супа с картофи, царевица и сирене, и свинско Bondiola - свинска плешка, маринована в продължение на 72 часа и поднесена с лавандула и балсамов оцет.

Креативното меню на бара (което съдържа примамлива гама от коктейли) е в чест на еквадорските алкохолни напитки и регионални съставки. В прохладната вечер горещата напитка с подправки, наречена canelazo, е подходяща. В Casa Gangotena тази традиционна напитка се приготвя в комбинация с ликьор от захарна тръстика, подправен с хибискус и кокос, и се поднася със запалена пръчка от пало санто. Помолете да ви настанят до външната камина на терасата на покрива на хотела, за да се насладите на зашеметяваща нощна гледка към града.

Обиколки с екскурзовод

Пешеходната обиколка "Живей в Кито като местен жител" на Metropolitan Touring е подходяща за посетители, които имат само ден или два за разглеждане на Кито. Това изключително изживяване, разработено съвместно с група от местни жители, дава възможност от първа ръка да се запознаете със страна на Кито, която обикновено не се вижда от туристите.

Наред с посещенията на различни обекти, ще се разходите из оживения квартал Calle Rocafuerte, както и ще имате възможност да се срещнете с някои от занаятчиите и собствениците на магазини в Кито.

Снимка: iStock by Getty Images