Язовир "Тотлебенов вал" носи името на руския военен инженер ген. Едуард Ив. Тотлебен. По времето на турската блокада на Плевен през 1877 г., популярното сега за местните и туристите място е ключово за битката. Генерал Тотлебен завирява минаващата оттук река Тученишка, след което взривява преградата. Образувалата се водна струя помита 24 воденици караджейки със складирани храни на обсадения в града Осман паша.

Снимка: БТА

Сега тук се издига внушителен паметник на генерала, изработен от скулптура Ангел Спасов.

В района се намират и останките от крепостта "Сторгозия". Изградена е на високо равно плато, на левия бряг на река Тученица, естествено защитена от стръмните брегове на реката. Античното селище Сторгозия води началото си от римска крайпътна станция на Виа Траяна, свързваща Ескус с Филипопол и намираща се в центъра на съвременния Плевен.

Снимка: БТА

Но тук е и Музеят на виното - другата гордост на града и единствен по рода си на Балканския полуостров. Изграждането му е плод на дългогодишна работа на екип от български и френски специалисти архитекти, дизайнери, енолози и музейни експерти от Плевенската панорама и Историческия музей.

Снимка: БТА

Музеят се намира в пещерно образувание, което се състои от 5 галерии с площ 650 кв. м. Посетителите могат да дегустират и закупят бутилки от наличните над 6000 вида вина от всички региони в България. Музеят предлага най-голямата в България експозиция, от над 7000 експоната, стари вина - от 30 до 90 годишни. В историческата зала са изложени предмети и атрибути свързани с лозарството и винарството по нашите земи - от древните траки, гърци и римляни до наши дни. Избената зала предлага различни вина, от всички региони в България, разположени в 100 бъчви от френски дъб.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА