Бърнаут, нужда от отдалечаване от обичайното, а и средата... ако търсите начин да си отдъхнете и да заредите батериите си, Норвегия дава идеалната възможност.

The Arctic Hideaway е хотел, разположен на собствен остров (Fordypningsrommet) над Полярния кръг. С други думи - той е толкова далеч от другите хора, колкото можете да стигнете, пише Conde Nast Traveler.

Снимка: thearctichideaway

Излишно е да споменаваме, че това не е обичайното място за настаняване. Създадено от норвежкия музикант Ховард Лунд през 2014 г., имотът се състои от десет отделни кабини, построени изключително за артистично устроени личности, които искат да размишляват и творят далеч от досадния шум на света.

Снимка: thearctichideaway

Оттогава той се е разширил, за да посрещне както начинаещи Пикасо, така и търсещи пълен релакс, като всяка сграда изпълнява собствена важна функции - пет спални кабини (с капацитет до 15 гости), две кухни, баня, сауна на кея и една издигната структура с прозорци, която буквално е създадена за съзерцание, размисъл и създаване. Творческите личности могат да кандидатстват за един от специалните пакети на хотела - титла, която включва безплатен едноседмичен престой в комплекса. "Нечистокръвните" също могат да завладеят острова, но ще трябва да платят около 3 500 долара на седмица.

Снимка: thearctichideaway

Освен естетическата красота и покровителството на изкуствата, до Fordypningsrommet е трудно да се стигне, както и да се произнесе - и в това се крие основната му привлекателност. Според Visit Norway пътниците могат да стигнат до Fleinvær (архипелагът, на който се намира хотелът) само ако се придвижат до Осло, вземат директен полет до крайбрежния град Бодьо и след това поемат на едночасово пътуване с ферибот. Накрая ще се озоват на остров, на който няма пътища, коли, магазини или каквито и да било други признаци на човешки живот. Гостите трябва да си осигурят сами храна (предполага се, че и алкохол) и принадлежности. Съществува и възможност за наемане на готвачи от Бодьо, които да приготвят закуски, обеди и вечери с три ястия, посветени на норвежката кухня.

Снимка: thearctichideaway

Всичко това може да звучи като идеалната сцена за мистерия с убийство по Агата Кристи, но елегантните помещения и прекрасната обстановка превръщат Fordypningsrommet в едно наистина мечтано място за почивка. Прозорците от пода до тавана предлагат панорамна гледка към Северното сияние, което ви позволява да зачеркнете това занимание от списъка си, докато седите на закрито под топло одеяло.

Снимка: thearctichideaway

За най-добра гледка пътниците трябва да резервират престой през декември и януари, когато вечният мрак създава идеални условия. Ако не успеете да отидете в този период, можете да се наслаждавате на гледката към прекрасното небе и скалистите брегове на Vestfjord през цялата година.

Снимка: thearctichideaway

Предварително могат да се организират и екскурзии до съседните острови, като те са насочени към риболов, наблюдение на птици и други дейности на открито. Искате да се откъснете от мрежата в по-малко екстремна и по-малко арктическа среда? Подобно уелнес уединение може да се открие в Нова Зеландия или в курорт без интернет в Коста Рика, за които също ще ви разкажем скоро. Ако наистина искате да избягате от човечеството, оказва се, че има място, създадено за вас.

Снимка: thearctichideaway

Снимка: thearctichideaway

Снимка: thearctichideaway

Снимка: thearctichideaway