След като Унгария стана поредната страна в Европа, която отмени всички COVID ограничения, както при преминаване на границата, така и на територията си, това е добър повод да я посетите (отново).

Ако ви предстои за пръв път да се запознаете със страната, очаква ви вълнуващо пътешествие, голяма част от което е запазена за небцето.

Унгарската кухня е мишмаш от култури и вкусове, като освен традиционните ястия, ще намерите и много заведения с модерен прочит на рецепти от цял свят. Будапеща е най-доброто място, ако искате да се потопите в дебрите на уличната храна, а малките градове и провинцията са перфектни за дегустиране на типични унгарски вкусове.

Едно от най-популярните места за улична храна в Будапеща е Karavan Street Food Court - зона с каравани за храна от цял свят, където ще откриете както бургери и пица, така и типичните унгарски лангос.

Ето кои са някои от най-популярните ястия, които можете да грабнете на улицата и да хапнете на крак или в някой парк.

Лангос

Лангос е любимата бърза храна на унгарците

Снимка: iStock by Getty Images

Лангос е унгарският аналог на мекицата, който в страната най-често се консумира намазан със сметана и поръсен с кашкавал, често е с много чесън. Можете да го намерите и с гарнитура от зеленчуци или месо, продава се навсякъде из града. Доста е калоричен, но опитните туристи знаят, че пътуването в чужбина не е време за диети.

Козуначени коминчета

Словакия, Чехия и Унгария спорят коя сттрана е измислила козуначените коминчета

Снимка: iStock by Getty Images

Унгарското произношение може да ви затрудни, но не и да ви откаже. Познатите козуначени коминчета, които изпълват с ухание центъра на Прага и на Братислава, можете да намерите и в Будапеща под името Kürtöskalács. Сладкото тесто се пече на жар, като се облива с масло, докато не добие златист загар.

Поръсва се със захар и е най-вкусно, когато е топло, особено в студените зимни дни. Можете да поискате и допълнителни поръски като ядки, канела, какао.

Гулаш

В Унгария гулшаът е по-близо до супа, отколкото до гъсто задушено

Снимка: iStock by Getty Images

Гулашът може да не е точно улична храна, но е толкова унгарски, че няма как да минем без него. В Будапеща има много супа барове, в които можете да си поръчате гулаш в най-различни разновидности. Класическата версия е с месо, картофи, моркови и паприка, а на унгарски се изписва така: gulyás.

Колбаш и хурка

В Будапеща можете да опитате най-различни наденички

Снимка: iStock by Getty Images

Унгарската кухня има силен акцент върху месото и следващите два местни специалитета са още едно доказателство за това. Колбаш е пикантна наденица с паприка, а хурка - кървавица с ориз в черво. Можете да ги откриете на будките за улична храна, където ще ви ги сервират с питка, картофи и туршия.

Торта Добош

Тортата Добош е измислена от унгарски сладкар в края на 19-и век

Снимка: iStock by Getty Images

Познатата и у нас торта Добош е измислена в Унгария от местния готвач Йозеф Добош, който в края на 19-и век искал да създаде рецепта за сладкиш, който трае по-дълго във времена, в които хладилникът е непознат. Натрошените ядки по страничния ръб на тортата и карамеленото покритие отгоре запазвали по-дълго тортата от изсъхване, а масленият крем по онова време бил непознато чудо на кулинарията.

Сандвич с панирано сирене

Вегетарианците също могат да открият нещо типично унгарско, което да опитат. Сандвичът с панирано сирене (rántott sajt) е част от уличната кулинарна сцена на Будапеща и може да се намери на много места. Някои заведения като веригата "Paneer" го използват за основа на вкусни експерименти.