И тази година лятната почивка в чужбина е утеженена от изисквания за представяне на PCR тест, при това на много места такъв се изисква дори за децата (в Португалия е задължителен за деца над 24 месеца). 

Екскурзия или почивка в чужбина без тест - макар да звучи като мисия невъзможна, всъщност е напълно постижимо. Редица държави разхлабиха мерките през последните дни и България беше преместена в списъците им с безопасни страни.

Вижте за кои дестинации можете да стегнете куфарите, ако искате да си спестите разходите и организацията на PCR тестове:

Държави, които допускат без PCR тест всички българи:

В Румъния влизаме без изискване за ваксинация или PCR тест.

В Северна Македония също няма изискване за отрицателен тест.

Морето в Албания това лято ще е възможно без изискване за PCR или друг тест при влизане в страната.

В Чехия тези българи, които пътуват с индивидуален транспорт, са освободени от изискване за представяне на PCR тест. Това не се отнася за пътуващите с редовни линии на автобуси, самолети или влакове. Те трябва да имат PCR тест, направен до 72 часа преди пристигане в страната или антигенен тест, направен до 24 часа преди влизане в страната.

От 31 май влизаме и в Белгия без изискване за тест и карантина, остава само задължителното попълване на Формуляр за локализация на пътниците, който трябва да се изпрати не по-късно от 48 часа преди пристигането в страната.

От 4 юни пътуваме без PCR и карантина в Нидерландия.

В Германия можете да влезете без тест и сертификат за ваксинация само ако пристигате със сухопътен транспорт - влак, автобус, автомобил. За кацащите със самолет остава изискването за отрицателен PCR или антигенен тест, сертификат за ваксинация или удостоверение за преболедуване.

Държави, в които без PCR тест влизат само ваксинирани или преболедували българи:

От 9 юни ваксинираните граждани на ЕС влизат във Франция без PCR тест.

От 1 юни в Турция влизат без PCR тест само тези, които са ваксинирани с препарата на Пфайзер и Синовак (китайска ваксина, която не се прилага в България). Изключение има и за преболедувалите през последните 6 месеца.

В Черна гора освободени от PCR тест са само ваксинираните и преболедувалите (които доказват това с положителен PCR тест от последните между 14 и 90 дни или с положителен бърз антигенен тест не по-стар от 30 дни). 

Гърция приема на границата удостоверение за преболедуване (валидно от 2 до 9 месеца) или сертификат за ваксинация, 14 дни след поставянето на втора доза. 

В Кипър освен с PCR тест може да се влезе и със сертификат за ваксинация. При двудозовите ваксини кипърските власти изискват да е поставена и втората доза, а при еднодозовите - да са изминали 14 дни от ваксинирането.

Пътуващите за остров Мадейра няма нужда да представят тест, ако са ваксинирани и е изминал нужния период след втората (или единствена) доза според указанията на използваната ваксина. Задължително е регистрирането в платформата madeirasafe.com 48 часа преди пристигане на острова.

 Ако вече ви се пътува, а се чудите къде, разгледайте стотици оферти за почивки и екскурзии тук >>>