Разположен в богатия на културни забележителности италиански регион Емилия-Романя, Равена предлага завладяваща смесица от изкуство, църкви и исторически забележителности.

Основната слава на града се дължи на изключителната колекция от византийски мозайки, които украсяват древните му църкви и паметници.

Тези сложни произведения на изкуството, датиращи от V и VI в., изобразяват библейски сцени, светци и византийски императори със сложни детайли и майсторство.

Снимка: iStock by Getty Images

Включените в списъка на ЮНЕСКО базилика San Vitale и мавзолеят на Galla Placidia са изключителни примери за мозаечното майсторство на Равена, които привличат любителите на изкуството по целия свят, за да се възхитят на изящната им красота.

Културното наследство на Равена не се изчерпва с паметниците и произведенията на изкуството, а обхваща и литературното наследство.

Градът е мястото за последен покой на Данте Алигиери, бащата на италианския език. Гробницата му в базиликата San Francesco от XIII в. остава поклонническо място за любителите на литературата и почитателите на неговото фундаментално произведение "Божествена комедия".

Освен богатата култура и обектите на ЮНЕСКО, Равена предлага множество ресторанти, велосипедни маршрути и барове, които оживяват през летния сезон.

Ето най-вдъхновяващите причини да предприемете пътуване до Равена това лято

базиликата San Vitale

Снимка: iStock by Getty Images

Разходете се из историческите базилики

В Равена има огромен брой исторически и религиозни обекти. Много изящни раннохристиянски мозайки също са оцелели в руините на историята и могат да бъдат открити в сгради из целия град. Макар че религиозната архитектура не е идеята на всеки за забавен ден, великолепни обекти като базиликата San Vitale трябва да ви убедят в обратното.

Тази изключително красива базилика е чудесен пример за раннохристиянско византийско изкуство и архитектура в Европа. Въпреки че отвън изглежда малко сива и скучна, вътрешността ѝ е богата на ослепителни мозайки.

Многобройни други църкви и базилики са с историческо и културно значение, включително базиликата Sant'Apollinare Nuovo.

Възхитителни византийски мозайки

Равена е известна с изключителната си колекция от византийски мозайки от V и VI век. Тези изящни произведения на изкуството представляват едни от най-добрите примери за византийско мозаечно майсторство в света, а някои от тях са получили статут на световно наследство на ЮНЕСКО заради културното си значение.

Снимка: iStock by Getty Images

Една от най-емблематичните забележителности, представящи византийските мозайки в Равена, е базиликата San Vitale - шедьовър на византийската архитектура. Във вътрешността на базиликата можете да видите сложни мозайки, които изобразяват сцени от Стария и Новия завет и портрети на византийски императори и императрица Теодора и нейния двор.

Цветните мозайки покриват стените, арките и куполите на базиликата, създавайки необикновена картина.

мавзолеят на Galla Placidia

Снимка: iStock by Getty Images

Друга задължителна дестинация за любителите на изкуството и културата е мавзолеят на Galla Placidia- малък, но великолепен параклис, украсен с небесносини мозайки. Интериорът на мавзолея е украсен със сложни геометрични модели, флорални мотиви и ярки изображения на библейски сцени, включително историята за Добрия пастир.

Слънчеви бани на красиви плажове

Впечатляващата брегова линия на Равена покрай Адриатическо море е осеяна с девствени плажове, очарователни крайбрежни градчета и луксозни плажни клубове и курорти.

Само на няколко километра от центъра на града, в посока към Адриатическо море, крайбрежието на Равена се състои от девет плажни градчета, всяко от които има свой собствен уникален дух.

Снимка: iStock by Getty Images

Една от най-популярните плажни дестинации в Равена е Марина ди Равена - оживено крайбрежно курортно градче, известно с широките си пясъчни плажове и оживена крайбрежна алея.

Тук можете да се насладите на слънцето на просторната плажна ивица, да се потопите освежаващо в Адриатическо море или да се отдадете на водни спортове като уиндсърфинг, ветроходство и кайтбординг.

В Марина ди Равена има и оживен нощен живот, като плажните клубове и барове предлагат музика на живо, коктейли и гледка към залеза.

Снимка: iStock by Getty Images

Ако желаете по-усамотен плаж, Лидо ди Данте предлага девствен участък от крайбрежието, заобиколен от буйни борови гори и пясъчни дюни.

Този непокътнат рай е идеален за любителите на природата и активния живот на открито, с широки възможности за пешеходен туризъм, наблюдение на птици и пикник по брега.

Гробницата  на Данте

Данте Алигиери, прочутият поет и писател, е намерил мястото на последния си покой в Равена, отбелязвайки важна глава в културната история на града. След като е изгонен от родната си Флоренция, Данте прекарва последните години от живота си в Равена под закрилата на управляващата града фамилия Гуиди.

През този период той завършва шедьовъра си "Божествена комедия", който остава едно от най-великите литературни произведения на всички времена. Гробницата на Данте се намира в базиликата San Francesco, от XIII в. - скромна, но елегантна църква.

Снимка: iStock by Getty Images

Гробницата представлява проста структура, украсена с релеф от бял мрамор, изобразяващ Данте в късните му години, заобиколен от алегорични фигури, представящи основните му произведения. Посетителите на базиликата могат да отдадат почит на поета и да се замислят за трайното му наследство като една от най-великите литературни фигури в Италия.

Открийте великолепни маршрути за колоездене

С равния си терен и добре поддържаните си пътеки Равена е рай за велосипедистите и е подходяща за колоездачи от всички нива и с всякакви умения. Един от най-популярните велосипедни маршрути в Равена е Ciclovia del Sole или Слънчевата велосипедна пътека, която се простира на около 25 километра от центъра на града до Адриатическото крайбрежие.

Тази живописна пътека се вие през тучни земеделски земи, покрай лозя и овощни градини, като предлага великолепни гледки към околността.

Докато въртите педалите по Ciclovia del Sole, ще срещнете очарователни селца, древни римски руини и исторически църкви, които предоставят достатъчно възможности за опознаване на богатото културно наследство на Равена.

Ако желаете по-дълго пътуване, Parco del Delta del Po предлага обширна мрежа от велосипедни маршрути, която се вие през регионалния парк Делтата на По, включен в списъка на ЮНЕСКО. Тази девствена природна зона, простираща се на повече от 540 кв. км, е дом на разнообразна дива природа, включително редки видове птици и влажни местообитания.

Похапвайте местни ястия

Храната в Равена е вкусна смесица от традиционна италианска кухня и регионални специалитети от областта Емилия-Романя. Известна с пресните си местни съставки и богатото си кулинарно наследство, Равена има процъфтяваща кулинарна култура.

Едно от най-изящните ястия в гастрономическото карта на Равена е piadina- тънък плосък хляб, приготвен от брашно, вода и свинска мас, традиционно пълнен с различни сирена, сушени меса и зеленчуци.

Снимка: iStock by Getty Images

Тази вкусна улична храна е обичана основна част от кулинарния пейзаж на Равена заради своята простота и универсалност. Друго задължително ястие в Равена е cappelletti - малки ръчно изработени пасти, пълни с богата смес от месо, сирена и билки, поднесени в деликатен бульон. Тези кнедли с размер на хапка са успокояващ и обилен избор, идеален за лежерен обяд след сутрешно разглеждане на града.

Любителите на морските дарове ще се насладят на пресния улов от деня, който се сервира в крайбрежните ресторанти и тратории на Равена. Адриатическо море предлага изобилие от кулинарни изкушения - от риба на скара и ризото с морски дарове до пържени калмари и паста с миди.

Отпуснете се с аперитив

Италианският еквивалент на "щастлив час" е аперитивът, а Равена е известна с оживената си култура на аперитиви. Този ритуал се корени в италианското понятие "аперитиво" или "питие преди вечеря" и включва неангажиращо питие, придружено от селекция от малки и вкусни предястия преди вечеря.

Една от отличителните черти на културата на аперитива в Равена е "часът на аперитива", който обикновено е в ранната вечер в оживените барове, кафенета и ресторанти в целия град.

Местните жители и посетителите се събират в любимите си заведения, за да се отпуснат и да общуват на освежаваща напитка и избор от безплатни закуски, вариращи от маслини и сирене до брускети и кростини.

Едно от най-популярните питиета, които се консумират по време на аперитива в Равена, е класическият Aperol Spritz - освежаваща смес от Aperol, просеко и газирана вода, поднесена с лед и резенче портокал.

Други популярни напитки са Negroni - сладко-горчив коктейл от джин, Campari и сладък вермут, и Hugo - лека и флорална напитка с ликьор от бъз, просеко и прясна мента.

Снимка: iStock by Getty Images