В забързаното си ежедневие ние рядко успяваме да се насладим на красотите около нас. На теория отпуските ни предоставят такава възможност. Но на практика те често минават без да ни разтоварят истински.

Само на няколко часа път от почти всеки български град обаче се крие главозамайваща гледка. Един уикенд е достатъчен, за да станете свидетели на сняг през август и може би най-красивата панорама на Пирин.

Без излишни заобикалки ви казваме, че трябва да изкачите високия 2669 метра връх Муратов в Пирин. Това може да е доста по-лесно, отколкото очаквате.

Вижте гледките по пътя до и от върха >> >> >>

Необходимо условие за преживяването е да имате на разположение свободен ден - за предпочитане в уикенда и в добро време. Почти задължително е да нощувате наблизо преди сутринта да се отправите на пътешествието към върха.

Езеро Окото и връх Муратов в един кадър

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

В случай, че изберете хотел в Банско, е добре да знаете, че може да се придвижите с кола до хижа Вихрен. За целта трябва да се събудите още "с първи петли", защото движението до там е позволено единствено преди 8:00 часа. Ако се успите, автомобилът ви ще остане паркиран на Бъндеришка поляна, а разходката ще стане малко по-дълга. Естествено, ако спите на хижа Бъндерица или хижа Вихрен, може да си позволите няколко часа повече сън.

Маршрутът към връх Муратов стартира от хижа Вихрен. В оптималния вариант следвате пътеката към езерото Окото, а от там отивате до Рибното бъндеришко езеро. Нашата препоръка е именно тази.

Тюркоазените води на дълбокото 12 метра ледниково Рибно езеро в Пирин и околният алпийски пейзаж са толкова красиви, че сами по себе си са добра крайна дестинация. Рибното езеро се намира на 45-60 минути от хижа Вихрен и е на 2190 метра надморска височина.

Рибното бъндеришко езеро

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

От Рибното езеро има маркирана единствено със скални пирамиди пътека. Тя ви отвежда до Муратовото езеро. Времето, необходимо за този етап от прехода, е около 20-30 минути.

Възможно е и да се отправите и директно до Муратовото езеро от хижа Вихрен. В този случай следвате синята маркировка, а преходът е около час.

 

Малко езерце над Муратовото езеро

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Без значение кой от двата варианта изберете, трябва да знаете, че лесната част на маршрута приключва именно на Муратовото езеро. Следва едночасово стръмно изкачване по сипеи до Бъндеришка порта. Пътят е добре маркиран (с жълто и синьо) и в хубаво време е постижим за почти всеки.

От Бъндеришка порта се открива успокояваща панорама към местността Спано поле. Гледката е коренно различна от предишните по-сурови алпийски пейзажи. Там е и идеалното място за почивка преди финалния щурм към върха.

Гледка от Бъндеришка порта

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

От Бъндеришка порта се намирате само на 35-40 минути до връх Муратов. Маркировка обаче няма, пътеката се губи, а вие сами трябва да избирате морените, по които да се изкачвате. Именно в това е чарът на приключението.

Едва на финалните метри преди Муратов ще зърнете за пръв път мраморното било на връх Вихрен. Лично за мен съм сигурен, че това е най-красивата панорама към първенеца на Пирин.

Гледка към връх Вихрен и хората на него

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

От Муратов връх имате невероятна 360-градусова панорама. Пред вас е Вихрен, Кутело и Кончето. Вдясно е връх Тодорка, а в далечината готически изглеждащият алпийски ръб Стражите. Зад вас пък са Дончови караули и Бъндеришки чукар. Именно тук са най-близките до вас снежници. Точно така, дори през август в България може да видите сняг. Вляво от вас пък се вижда спокойното Спано поле, в което сякаш се вие река, а Георгийски езера допълват панорамата

Алпийски ръб Стражите

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Ледниковите езера с тюркоазени води, стръмните скали, кристално чистият въздух и невероятните панорами определено влияят. Без бързане и с почивки върхът се изкачва за 4 и половина до 5 часа, при това с отбивка до Рибното езеро и пауза за пикник. Връщането назад е малко над 3 часа.

Това еднодневно пътешествие едновременно ще ви измори, но и ще ви накара да забравите за своите проблеми. Всички те изглеждат незначителни на фона на внушителните природни красоти на Пирин.

Ако се чудите как да прекарате уикенда си, изкачването на връх Муратов може да се превърне в едно от най-запомнящите ви преживявания за годината.

Част от снегът, който ще видите по пътя

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg