Изследването на 21 от най-добрите курорти на континента, проведено от ваканционния оператор Sunweb, анализира цената на шестдневните лифт карти и броя на километрите достъпни писти през сезон 2023/24 г.

Първото място - разбито по километри - заема районът Dolomiti Superski area в Североизточна Италия с обща цена от 373 евро, което прави 0,31 евро на километър в 12-те курорта в Доломитите.

Областта с дължина 1200 км е два пъти по-голяма от следващото място с най-изгодна лифт карта, френският Port Du Soleil, където картата струва 292,50 евро, или 0,49 евро на километър.

Снимка: iStock by Getty Images

Дестинацията на трето място отново е в Италия, като по-малката област Sauze D"Oulxin в регион Пиемонт е с цена от 0,56 евро на километър, но с най-ниска обща цена от анализираните курорти - 223 евро. Тук се проведе състезанието по ски свободен стил на Зимните олимпийски игри през 2006 г., така че очаквайте много халф-пайпове и забавление, ако това ви допада.

Според проучването Vallnord Pal-Arinsal в Андора предлага най-неизгодния пропуск - едва 63 км писти, по които може да се карат ски, което означава, че цената на километър е 4,29 евро, въпреки сравнително ниската обща цена от 270 евро за шестдневен пропуск.  От Sunweb заявяват още, че "високата цена на пропуск в Зьолден в Австрия не предоставя достатъчно на скиорите за техните пари". Австрийският курорт предлага 144 км писти, което струва на запалените по снега 2,62 евро на километър.

Според данните на компанията най-популярната дестинация е Вал Торенс във Френските Алпи. Шестдневна ски карта на цена от 306 евро означава 2,04 евро на километър. Но тази сума спада до 0,60 евро на километър, ако скиорите предпочетат "пълната лифт карта" за Trois Vallées (понастоящем на цена от 375 евро и обхващаща 600 км писти, което я прави най-голямата свързана ски зона в света), обобщава The Independent.

Скоро се очаква и родните зимни курорти да обявят цените си. 

Снимка: Getty Images