Една от най-красивите минерални бани в България след повече от 20 години в разруха отново ще отвори врати тази пролет за посетители. Това съобщи за БТА кметът на Мъглиж д-р Душо Гавазов.

Водата ѝ е в челната петорка на планетата по лечебни качества и е сред най-лековитите в цяла Европа. Тя извира с температура 54 градуса и доказано помага при кожно-венерически, неврологични и хронични болести на периферната нервна система. Препоръчва се и за възстановяване на спортисти.

"Сградата на банята беше ремонтирана за близо 1 770 000 лева, финансирането е осигурено като дългосрочен общински дълг от фонд ФЛАГ," обясни пред БТА кметът на Мъглиж.

От римска баня до съвременен балнеокурорт

На мястото на минералната баня някога е имало римски терми с големи размери, намерени са статуи и старинни предмети. В средата на 19-и век местният жител Стоенчо Груелоу организира изграждането на бани за хигиенни нужди.

Близо половин век по-късно, през 1903 г., са разкрити останките от римските терми, припомнят от Регионалния исторически музей. Общината изгражда новата сграда през 1926 г. по проект на известния архитект Христо Димов, възпитаник на Политехническия университет в Прага. Той я проектира по модел на баните в Карлови вари. Архитект Димов е автор на проекта и на почивна база и образователен център "Свети Панталеймон" на Старозагорската митрополия, който е открит в началото на 30-те години на миналия век и се намира наблизо до минералните бани. Тук е издигнат и православен храм на името на прочутия лечител.

Днес в селото има два спа хотела, които са препълнени през цялата година. От общината се надяват да превърнат Ягода в балнеолечебен център на Балканите, защото мнозина от тези, които търсят лек, са от съседните страни. Близостта до Стара Загора и Казанлък дава възможност за интересни туристически пътувания.

Село Ягода - дом на хора от 12 националности

В село Ягода днес живеят 3600 души от 12 националности, но тези които постоянно живеят на място, са не повече от 2000, разказа за БТА кметът Димитър Димитров. Ягода, освен с минералните си води, е прочута и с мечкадарите, които през миналия век веселяха панаири, курорти и сватби, и така изкарваха прехраната си. В началото на тази година е останал само един мечкадар, Ради Иванов, а преди време са били 18. Мечките отдавна са настанени в парка Белица, Благоевградско, където доживяват старините си. 80-годишният Ради Иванов сега си изкарва прехраната, като майстори лъжици и гъдулки, допълни кметът на Ягода.