Зимата е един от най-магичните периоди за пътуване.

Снегът променя до неузнаваемост пейзажите, а студът навън прави още по-уютно прибирането в хотелската стая или къщата за гости, където сте отседнали.

Ако имате нужда да смените обстановката за малко, сме ви подготвили идеи за пет възможни посоки до малки градчета в България.

Предимствата на малките градчета са много - компактни са и почти всичко е на пешеходно разстояние, хората са по-дружелюбни и склонни да си говорят с посетителите, а освен това там почти навсякъде подкрепяте малкия бизнес.

 

Девин

Снимка: iStock by Getty Images

Градът в Западните Родопи е райско място през зимата. Сгушен сред заснежените възвишения на планината, Девин ще ви накара да обичате зимата с всичките ѝ контрасти - от освежаващите разходки в гората или по мостчетата на екопътека Струилица - Калето - Лъката до сгряващите часове в спа центровете на хотелите с минерална вода.

Тук можете да опитате най-доброто от родопската кухня, чиито вкусове сякаш са създадени да сгряват тялото и душата в студените зимни дни. Чаша вино пред камината и нищо друго не ви трябва!

Чепеларе

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Зеленото сърце на Родопите е посоката за онези, които обичат зимните спортове, но имат нужда и от нещо повече, за да си прекарат добре. От няколко години Пампорово и Мечи чал са обединени в обща ски зона, до която имате бърз и лесен достъп от Чепеларе. От 18 до 28 декември включително е в сила промоционален период с цени на еднодневна лифт карта, които запазват миналогодишните стойности от 62 лева за възрастен, 49 лева за младеж (12-17,99 години) и 37 лева за деца (7-11,99 години).

В града ще се срещнете с родопското гостоприемство и кухня и ще можете да разгледате два интересни музея - този на ските и този на родопския карст с имитация на пещера, скелет на пещерна мечка и мултимедийна зала.

Правец

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Правец е компактно градче на 60 км от София, което спокойно можете да разгледате и за един ден. Ако останете с нощувка обаче, ще можете да се пренастроите на бавния ритъм на малките населени места.

Едно от най-посещаваните места в Правец е музейният комплекс и родната къща на Тодор Живков. Родното място на бившия комунистически лидер разказва истории, които по-младите не помнят, а по-възрастните може би са забравили. В комплекса могат да се видят колекция от подаръци, които Живков е получавал от държавни глави на други страни - истински съкровища от кристал, слонова кост, злато и скъпоценни камъни. Има и експозиция, посветена на компютрите "Правец". Родната къща на Тодор Живков е превърната в етнографски музей на типичните за района къщи от края на 19-и век.

В близост до Правец има два интересни манастира - Правешки и Чекотински.

Елхово

Снимка: iStock by Getty Images

Елхово е град, който е по-скоро отправна точка за опознаване на района, отколкото крайна спирка. В самото Елхово непременно разгледайте етнографския музей.

Пеша можете да стигнете от центъра на Елхово до резерват "Долна Топчия" - единственото естествено местообитание на колхидски фазан. Почти навсякъде другаде в Европа този фазан се е кръстосал с други видове. Пътеката с червена маркировка ще ви отведе сред гъсти лонгозни гори, които зимно време са по-приятни за разходка, когато няма комари.

Около Елхово можете да видите още останки от исихасткия манастир "Света Богородица", тракийски долмени и слънца и девически манастир "Света Троица".

Асеновград

Снимка: iStock by Getty Images

Асеновград е истински жив град, който спокойно мое да запълни цял ден, а ако включите и околностите му - и два. Малцина знаят, че в града има Палеонтологичен музей, в който се пази гигантски скелет на дейнотериум - праисторически роднина на мамута, чиито кости са открити в района. Музеят е увлекателна и добре илюстрирана история за животните, обитавали тези земи преди хиляди и милиони години. 

Градът си има също исторически музей и няколко интересни църкви. Известен е с магазините си за официални и сватбени рокли, но ако не ви трябват такива, можете да се разходите покрай река Чая и да спрете за топло капучино в някое от крайбрежните заведения. Асенова крепост и Бачковският манастир не са твърде далеч от Асеновград и можете да ги оставите за втория ден на екскурзията си. Ако търсите по-спокойна религиозна дестинация, посетете Араповски манастир.