Близкият до границата с България турски град Текирдаг, който е на около 240 км от Бургас, в последно време е предпочитан за къмпингуване и отдих от туристите с каравани, които пристигат от България.

В селището Сюлейман паша, окръг Текирдаг, край морето е обособен специален къмпинг за каравани и кемпери, а интересът към този начин на летуване е променил и профила на местните екскурзоводи, съобщава БТА. Доскоро те обслужваха главно туристически групи, които идваха за шопинг или лечение. Сега са се специализирали в услуги за караванния туризъм.

Един от тези екскурзоводи е Метин Йълдъз. Определя се като запален любител на къмпинг туризма с каравани. По думите му туристите с каравани са силно привързани към природата, затова особено ги привличат природните дадености.

"В нашия окръг Текирдаг се съчетават море и гора, синевата на морето се преплита със зеленината на горските дървета. Туристите от България споделят, че именно това ги привлича, а също, че са доволни от условията, които им се предлагат. По инициатива на община Сюлейман паша се популяризираха възможностите, които се предлагат за караванния туризъм, а на граничните пунктове бяха пуснати брошури. След премахването на ограниченията заради COVID-19 се увеличиха и туристите. По крайбрежието се обособиха паркинги за караваните. Мнозина предварително резервират места за къмпингуване", разказа турският екскурзовод.

По думите му българите предпочитат паркингите край морето, за да ползват през деня плажовете, а също и да пазаруват в местните магазини. Текирдаг е предпочитан, защото е близо до България.

"Когато дойдат отново, довеждат и свои приятели, с които се запознаваме и се чувстваме като едно голямо семейство. Уреждаме заедно веселия и забави", отбелязва той.

"Любителите на караваните умеят да се сприятеляват и да се веселят, защото близостта до природата ги зарежда с положителна енергия и си отиват доволни, за да се върнат пак", допълва Метин Йълдъз, който подчертава, че има десетки приятели и колеги от различни краища на България.

Снимка: iStock by Getty Images

Благодарение на българите възможностите, които се предлагат в Текирдаг, са станали популярни в Италия, Дания и Иран, откъдето в последно време пристигат доста туристи с караваните си за къмпингуване в Текирдаг.

Туризмът с каравана е доста популярен сред турците. Първите къмпинги за каравани в страната датират от 1966 г. В района на Истанбул има доста къмпинги за каравани, които са много добре уредени и в последно време се превърнаха в много разпространен начин за почивка. Те са предпочитани от хората, които искат да избягат от шума и навалицата на 16-милионния мегаполис.

Редица крайморски градове, особено на черноморското крайбрежие, в последно време масово отварят къмпинги за популяризиране на туризма.

Амбицията на Турция е да се превърне в център на караванния туризъм в Европа.