Истанбул е известен на първо място като дестинация за уикенд туризъм, но мнозина се влюбват в града на Босфора и се връщат там отново и отново.

Когато човек вече е разгледал основните атракции, посетил е и малко известни забележителности, разходил се е из цветните му квартали и се е разхождал сред пищната красота на лехите му по време на Фестивала на лалето, вече е готов да открие и други посоки.

С наближаването на лятото все по-наложително е всяко пътуване да включва спирка за плаж, бриз и лежерно пиене на коктейли.

Истанбул не е изключение със своите предградия, които се простират по бреговете на Мраморно и Черно море. Ако искате да внесете морски привкус на следващото си посещение на града на Босфора, вижте кои са най-добрите плажове край Истанбул.

Кадебостан

Снимка: iStock by Getty Images

Кадебостан е най-близкият до Истанбул плаж - намира се на брега на Мраморно море в азиатската част на града. Състои се от три част, свързани помежду си, а покрай тях се простира просторният парк Далян с многобройните си алеи и детски площадки.

Тук можете да наемете шезлонги, да си поръчате напитки и да хапнете прясна и вкусна храна. Мястото е популярно и особено през летните уикенди е пълно с хора.

Морето е плитко и затова е предпочитано от семейства с деца.

Килиос

Снимка: iStock by Getty Images

Килиос е крайно северно предградие на Истанбул, разположено на 35 км от моста Галата, което се мие от водите на Черно море. Мястото е предпочитано през жарките летни дни, когато жителите на Истанбул се отправят към хладните води на морето в късния следобед и през уикендите.

Достъпът до пясъчния плаж е разделен - има свободна зона и платена към няколко плажни клуба.

През почивните дни има много хора, а през делничните е сравнитело спокойно. Широката пясъчна ивица е поръбена с много кафенета и ресторанти, от чиито менюта да избирате. С ветровитото си крайбрежие Килиос е магнит за почитателите на сърфа и уиндсърфа.

Остров Бургаз

Снимка: iStock by Getty Images

Остров Бургас (Бургаз-ада) е вторият, на който фериботът за Принцовите острови спира. Намира се между Къналъ и Хейбели и е истинско бижу за ценителите на закътаните плажчета. По крайбрежието му има малки заливчета с малки камъчета, където можете да наемете шезлонги и чадъри и да си поръчате нещо разхладително.

Два от най-популярните плажове на остров Бургаз са Бургаз Халк (на около 500 м от фериботния терминал и по-спокойният Мадам Марта (на около 1,5 км).

Големият остров (Бююк-ада)

Големият остров (или Бююк-ада) е най-големият от Принцовите острови и брегът, на който слизат най-много местни и туристи. Лесно достъпен е с ферибот от центъра на Истанбул и е място, където автомобилите са забранени. Из острова можете да се придвижите с колело под наем, пеша или на карета, теглена от кон. По крайбрежието му има няколко малки пясъчни ивици, като всички са с входна такса. От фериботния терминал можете да се качите директно на лодки, които ще ви откарат до плажовете. Накъбей е един от най-популярните плажове с платформа с шезлонги, която е разположена над тясна пясъчна ивица с много забавления.

Остров Къналъ

Снимка: iStock by Getty Images

Къналъ е първият остров по маршрута на ферибота за Принцовите острови. Макар да е по-малко популярен сред чужденците, през летните дни този остров също може да се похвали с пълни плажове. Крайбрежието около Къналъ е скалисто, затова непременно си носете аква обувки (можете да си купите и на място от плажовете). Сред най-посещаваните платени плажове са Онур и Теос - имат шезлонги и чадъри, както и кафенета и ресторанти с добра кухня. Има и обществен плаж - Къналъ Халк, където също можете да наемете чадъри и да си поръчате напитки от кафенето зад плажа.