Някога Айт Бен Хаду било укрепено селище по керванния маршрут от Маракеш за Сахара. Оттук се движели керваните на търговците, които стигали от единия до другия край на пустинята.

Селото е изградено от кирпичени къщи и заради запазената си архитектура от 1987 г. е част от Световното наследство на ЮНЕСКО. Оградено е с крепостни стени, има голяма порта и четири наблюдателни кули в четирите края.

Разгледайте снимки >>>

В селото има исторически къщи с всякакви размери - от малки колиби до масивни здания с кули.

Снимка: iStock by Getty Images

Някои са украсени с орнаменти в горната си част, а други са с красиви решетки от ковано желязо. Запазени са и обществени сгради - джамия, кервансарай, крепост.

Според проучванията Айт Бен Хаду се появява за пръв път през 11-и век, но повечето къщи са от 17-и и 18-и век. Методът на строителство обаче не се е променил през последните векове.

Снимка: iStock by Getty Images

Снимка: iStock by Getty Images

Това, което се е променило, е стратегическата важност на позицията на селото. Още от началото на 20-и век населението му започва да намалява и днес повечето хора живеят в модерни къщи от другата страна на река Унила, като отглеждат земеделски култури и обслужват туристите вместо да посрещат кервани с камили. В старинното село са останали само 4-5 семейства. 

Снимка: iStock by Getty Images

Освен всичко останало, Айт Бен Хаду е и сред любимите локации за снимки на холивудски филми - "Принцът на Персия", "Мумията", "Гладиатор", както и многобройни филми за древността и библейските времена.

Айт Бен Хаду се намира на около 35 км от друго известно туристическо място в Мароко - Уарзазат.