Тайландският град Лопбури отдавна е известен като Града на маймуните.

Тук четириногите животни от вида явански макак са заменили джунглата с градските улици и си живеят необезпокоявано сред хората.

Маймуните се разхождат по улиците и сред руините на храмовете, което не е чак толкова необичайно за Тайланд. Но специално в Лопбури е забранено хората да гонят или нападат маймуните.

От 2007 г. насам всяка година в тяхна чест местните организират фестивал-бюфет, по време на който приготвят специални блюда с любимите плодове на макаците. Средствата за угощението се заделят от бюджета на града.

Вижте в галерия снимки от фестивала-бюфет за маймуните >>>

Дините са сред най-любимите плодове на маймуните

Снимка: iStock by Getty Images

Снимка: iStock by Getty Images

Кулминацията на фестивала е в последната неделя на ноември.

По данни на градските власти по време на фестивала животните изяждат около 4 тона плодове. Любимо лакомство за тях са бананите, дините, ябълките и гроздето. На маймуните обаче храната рядко им е достатъчно и те често се отдават на набези на чужди трапези.

Фестивалът тази година се проведе след двегодишно прекъсване заради пандемията.

Зеле!

Снимка: iStock by Getty Images

Снимането на макаците не е лесна работа, тъй като те обичат всичко лъскаво и често туристите се разделят с фотоапаратите и телефоните си.

Междувременно Тайланд обяви, че от 16 декември влизат в сила нови облекчения за туристите. Чужденците ще трябва да прекарат не 7, а 5 дни в избраните провинции (начело с Пукет), преди да бъдат свободни да пътуват из цялата страна. Очаква се да бъде разрешен достъпът не само за ваксинирани, но и за преболедували през последните три месеца.

Вижте още снимки от фестивала >>>