Може би си спомняте от учебниците по биология или от детските енциклопедии картинката на едно огромно червено цвете в джунглата - най-големият цвят на света.

Нарича се рафлезия и се среща само на няколко места по света - Тайланд, Малайзия, Борнео, Индонезия и Филипините. Тръгнете ли към тези места, си струва да навлезете в дълбините на джунглата и да потърсите рафлезията. Да я видите с очите и си да я подушите с носовете си - защото освен с размерите си, тя е известна и с ужасната си миризма, наподобяваща тази на мърша.

Разгледайте снимки >>>

С това обаче удивителните факти около рафлезията не свършват. Тя няма стъбло, листа и корен, а е просто един гигантски цвят, растящ върху вид тропическа лоза.

Мащабът на цвета на фона на женска ръка

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

На тегло цветът може да достигне до 10 кг - определено не е нежно и деликатно цвете. Диаметърът на рафлезията обикновено е около един метър, като измереният досега рекорд е 107 см.

Да видите цъфнала рафлезия не е особено лесна задача заради спецификите на нейния жизнен цикъл. Растението прекарва 8-9 месеца като пъпка, след това разцъфтява и след 3-4 дни започва да гние, като се превръща в смърдяща пихтиеста маса. Това е и причината в някои от страните, където се среща, местното ѝ наименование да е "месно цвете" или "умряло цвете".

Пъпка на рафлезия, номерирана от рейнджърите в Национален парк "Као Сок" в Тайланд

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Цветът може да тежи до 10 кг

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Когато прецъфти, рафлезията наподобява пихтиеста маса

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Преди местните ходели за рафлезии в джунглата, отсичали ги и ги пренасяли в дворовете на къщите си. Азиатските народи в страните, където расте цветето, го използват като лекарство, например при вътрешни кръвоизливи, и затова на много места то е защитено от закона.

В националния парк "Као Сок" в Тайланд, където ние видяхме рафлезията, многобройните цветове бяха номерирани и оградени. От една страна, така по-лесно се забелязваха сред буйната растителност на джунглата, а от друга, това е начинът, по който рейнджърите следят и пазят цветето.

Имахме невероятния късмет да видим рафлезията във всичките ѝ фази - от пъпка през цвят до разложена маса.

Съвети как да видите рафлезия в Тайланд

Джунглата по пътя към рафлезиите

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Рафлезията расте в джунглата, като най-лесно ще е да я откриете в някой от националните паркове, където рейнджърите знаят къде са защитените цветове и ги пазят от невнимателни и недоброжелателни туристи. Мястото, където ние я видяхме, беше национален парк "Као Сок" в края на февруари.

Преди да тръгнете, пишете на националния парк в страната, в която ще ходите, за да се информирате кога е най-вероятно да засечете цъфнала рафлезия. Друг вариант е да се свържете с някоя от туристическите агенции, които организират турове с водач през джунглата - обикновено те имат най-точната информация. За джунглите на Тайланд периодът на цъфтеж е от декември до март.

Рафлезията е защитено растение, затова брането, повреждането и дори докосването ѝ са забранени. Направете си снимки и продължете щастливи по пътя си.

Разбира се, ако не разполагате с много време, ще трябва да почакате ограниченията за пътуване в азиатските страни да отпадната. Тайланд все още поставя чужденците под задължителна карантина, като се очаква в близките месеци тя да бъде намалена или отменена поне за ваксинираните туристи.