Краби е едно от най-популярните места по тайландското крайбрежие, където туристите се стичат заради красивите плажове и морските пътешествия до съседните райски острови.

Самият град е пълен с живот и възможности за забавления, типичната за цял Тайланд евтина и невероятно вкусна улична храна (най-вече на нощните пазари) и дори по-малко обичайни за страната гледки като арт книжарници.

Един ден в града не е достатъчен, а ако останете повече, непременно планирайте тур до някоя от природните забележителности в района - горски извори, плажове и любимият ми залив Талейн.

Талейн се намира на около 35 км от Краби и обикновено до него се стига с превоз от организиран тур. В залива плавате с каяци в плитките води сред мангрови гори. Другият вариант е да вземете тук-тук и да се разходите самостоятелно, но в района няма маркировка и ще трябва да разчитате на интуицията си.

Мангрови гори в залива Талейн, Краби, Тайланд

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Пристигнахме в залива Талейн два часа преди залез и плавно се плъзнахме с каяците във водата. Отливът беше оголил корените на мангровите дървета, които при прилив са покрити с вода. Самите гори са гърсти и непроходими, но заливът е пълен с живот и така или иначе има много какво да се види, без да навлизате сред дърветата. 

Водата е с тюркоазен оттенък и толкова чиста, че спокойно виждахме плуващите дребни рибки край лодката. От време на време с рязко разплискване на вода над главите ни прелиташе ято летящи риби. Безмислено беше да се опитваме да ги хванем в кадър - просто се оставихме на детската еуфория да ни завладее, докато гадаем кога ще премине следващата летяща трупа. 

Маймуни в залива Талейн, Краби, Тайланд

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Маймуни в залива Талейн, Краби, Тайланд

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

В горите живеят различни видове маймуни, предимно макаци, и както на много места в Тайланд, част от тях са се научили да живеят в симбиоза с хората.

По време на туровете гидовете носят за маймуните кори от ананас и други приматски лакомства, с които ги подканят да се покажат на туристите. Маймуните плуват с лекота, за да хванат плаващите по повърхността на водата плодове.

Дори и без специална покана, по скалите се припичат различни по размери и окраска гущери и застиват в поза след поза за снимки. 

Едър гущер се припича на слънце

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Крайбрежието на залива Талейн е поръбено с нащърбени варовикови скали в причудливи форми. На места те се издигат като небостъргачи от двете страни на тесни каньони, като ни оставят в сенките долу да се чувстваме миниатюрни. 

Каяци плават сред високите скали на залива Талейн

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Скални образувания в залива Талейн, Краби, Тайланд

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Мангрови гори в залива Талейн, Краби, Тайланд

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Когато залезът наближава и водата съвсем се отдръпва, в залива се образуват малки пясъчни островчета насред нищото. Там морското дъно се оголва и се показват обитателите му - рачета и морски звезди. 

Морска звезда на пясъка в залива

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

На тези места не може и да се плава с каяците, затова сме принудени да го дърпаме на буксир до следващото по-дълбоко място. 

Заливът Талейн по залез

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Най-магичното време настъпва по залез. Далечните възвишения добиват всевъзможни нюанси, небето се залива в оранжево, водата се превръща в сюрреалистично огледало, леко набраздено от вълнички. Откъм мангровите дървета започват да се чуват звуците на нощната гора. 

Вече е време да си тръгваме и да оставим гората за заживее своя тайнствен живот след залез.