Наближава сезонът на екзотичните пътувания. Доминикана, Занзибар, Малдивите, Египет, Мексико - това са най-предпочитаните дестинации за тези, които искат да избягат от зимата.

Дългите мързеливи дни на плажа, коктейлите по залез и плуването в топлите тропически води са чудесни, но има едно занимание, което не е толкова безобидно. Снимането с морски същества като морски звезди се превърна в тренд през последните години. Социалните медии са пълни със снимки на туристи, които държат или са сложили на главата/рамото/корема си морска звезда. Някои дори местят звездите на пясъка, за да заснемат "перфектния кадър".

На пръв поглед това изглежда безобидно - взимате звездата само за минута, снимате се и после я пускате на свобода.

За морските обитатели обаче това не е точно така. Дори и няколко минути извън водата могат да бъдат фатални за тях. Те приемат кислород от водата чрез специални каналчета и ако бъдат извадени на сушата, започват да се задушават. Точното време зависи от конкретния вид морска звезда - някои могат да издържат без поражения известно време, а други ще пострадат в мига, в който ги извадите от водата.

Поставянето на звездите върху тялото също не е добра идея по много причини.

Снимка: iStock by Getty Images

Снимка: iStock by Getty Images

Някои видове имат миниатюрни крачета по пипалата си, които служат за залепване. Те се активират, щом ги сложите върху кожата си, а когато след това махнете звездата, тя ще загуби част от крачетата си, а вие - част от космите си, при това по доста болезнен начин.

Остатъците от различни химикали по кожата ви - слънцезащитно олио, душ гелове, парфюми - също може да навредят на морските звезди.

Друга вреда, която хората нанасят на звездите заради снимки за социалните мрежи, е поставянето им забити в пясъка, сякаш са хора с вдигнати ръце. Звездите са създадени да стоят "легнали" на морското дъно и поставянето им изправени почти със сигурност ще ги убие.

Снимка: iStock by Getty Images

Друг е въпросът, че някои от морските звезди са отровни.

Много снимки с морски звезди, държани от несъобразителни туристи привличат внимание в социалните мрежи - но често това не е желаното от автора на снимката внимание. Унищожителна критика и гневни коментари се събират под подобни постове. Много от тях биват изтривани, след вълната от възмущение. Достатъчно е да потърсите в Инстаграм #starfishselfie, за да се уверите.

Правилният начин да се снимате с морски звезди и всякакви други морски обитатели? Без да ги докосвате и стресирате. Отдалеч и с уважение към природата и живите същества.