Когато чуете Египет, обикновено се сещате за гробници, пирамиди, река Нил и морски курорти.

Малцина обаче предполагат за съществуването на едно от най-цветните и жизнерадостни чудеса на страната, които съществуват и днес - пъстрите нубийски къщи. Поне не и докато не стигнат до град Асуан.

Тези постройки във всички цветове на палитрата могат да се видят в нубийските села, разположени около и южно от Асуан, както и по малките острови около града. Самите нубийци са народ, който живее в историческата област Нубия, намираща се днес в Египет и Судан.

Делят се на няколко племена, говорят собствени нубийски езици и имат различни традиции от спазваните в останалите части на Египет. Цветните къщи са само един пример.

Разгледайте снимки в галерия >>>

И днес нубийските села се оглеждат във водите на Нил край Асуан и в части от Судан

Снимка: iStock by Getty Images

Снимка: iStock by Getty Images

Сградите си нубийците строят от тухли от кал - материал, който не се руши от жегата и я държи извън стените на дома. Местните обясняват, че къщите имат куполи, защото по този начин топлината се разпространява по-равномерно. Сградите са прости, просторни и евтини, а освен това и са изградени изцяло от естествени материали. Дизайнът им не се е променял от хиляди години и нубийците се гордеят с това. Още от древността те изобразяват Нил, лодки, палми и други елементи от заобикалящия ги свят по фасадите си.

Над много от вратите ще видите мумифицирани тела на крокодили - според нубийските вярвания крокодилът пази дома от лоши очи и беди.

Над много от къщите висят мумифицирани крокодили

Снимка: iStock by Getty Images

На много други места също ще видите рисунки на крокодили, а някъде ще попаднете и на живи, затворени в клетки. Местните са се научили да опитомяват дивата природа на влечугото. Почитта към прочутия обитател на Нил идва от древноегипетските вярвания, според които Собек е злият бог на войната и завистта.

Нубийците обикновено се женят помежду си, пазят грижливо традициите си, разказват старинните приказки на народа си на децата си, обличат се в традиционните си дрехи. Ако искате да научите повече за живота им днес, просто спрете и поговорете с някой усмихнат местен на улицата. Ако искате да научите историята им през хилядолетията, влезте в Нубийския музей в Асуан.

В заведенията можете да опитате местна кухня

Снимка: iStock by Getty Images

Жените обикновено продават бижута в традиционен стил или правят татуировки с къна на туристите. Тук можете да пояздите камила, да хапнете местни специалитети, да пийнете чай. Ако имате късмет, може и да ви поканят на сватба - нубийците са гостоприемни и открити хора, които обичат да комуникират с непознати.

До нубийските села можете да стигнете с традиционна лодка фелука от центъра на Асуан.