Ако сте посещавали Ватикана или сте гледали по телевизията поздрава на папата по случай голям празник като Великден например, не може да не ви е направило впечатление, че на площад "Свети Петър" в папската държава има египетски обелиск.

Но какво общо има Древен Египет с римокатолическата църква и как този обелиск се е появил там?

На първо място трябва да се уточни, че по света има много обелиски, но не всички са направени в Древен Египет. От тези, които със сигурност са произведени в земите на Нил, в наши дни повечето се намират по света (близо 30 в Рим, Ню Йорк, Париж, Истанбул и други градове), а само шест се намират в самия Египет.

Обелиските са погребални монументи, които символизират слънчев лъч и обикновено по тях имало йероглифи.

Обелискът във Ватикана е висок 25 м и по него няма йероглифи. Тежи 330 тона, като само основата му е 175 тона.

Откъде идва ватиканският обелиск?

Снимка: iStock by Getty Images

Според археологическите проучвания обелискът, който се намира на площад "Свети Петър", е произведен в Хелиополис, Древен Египет, но не е известно по времето на кой фараон.

След това започва местенето му според вкусовете и прищевките на римските императори. Най-напред Октавиан Август го премества в Александрия, Египет, през 30 г. пр.Хр., а след това Калигула нарежда да го изпратят с кораб в Рим (след като е заповядал да унищожат форума на Александрия).

За да не се счупи по време на транспортирането, обелискът е качен на кораба заедно с 1000 тона леща. След като изпълнява задачата си, корабът е напълнен с вулканична пепел и е потопен край днешната Остия, за да се превърне в основата на кей.

Обелискът се озовава в центъра на любимия цирк на Калигула. Останките на цирка лежат под площад "Свети Петър" и базиликата "Свети Петър" във Ватикана. По-късно този цирк става известен като Циркът на Нерон и в него не само се организират състезания с колесници, но и се правят публични екзекуции на християни. Според преданията самите апостоли Петър и Павел са убити на това място.

Как обелискът става християнски символ?

Египетският обелиск на площад "Свети Петър" във Ватикана

Снимка: iStock by Getty Images

Обелискът остава на мястото си за повече от 1500 години, докато през 1586 г. папа Сикст Пети не решава да го премести няколкостотин метра встрани, в центъра на площада пред новостроящата се тогава базилика. Папата имал идея да издигне наново всички обелиски, които се намирали тогава в Рим.

Нужни са 900 мъже и 75 коня, за да преместят обелиска на новото му място и да го изправят. Задачата им отнема 13 месеца, като за целта е построена дървена кула със система от въжета, благодарение на която гранитният стълб е спуснат и преместен постепенно и невредим.

За да е сигурен, че обелискът няма да се превърне в място на идолопоклонничество, папата извършва ритуал по екзорсизъм и след това нарежда отгоре да се сложи кръст.

Любопитен факт е, че текстът на екзорсизмът все още може да се види - гравиран е на латински на западната и източната част на обелиска.