След като малко по малко коледните базари в Европа затварят врати (някои дори преди да са отворили - например този в Мюнхен), на картата на стария континент остават малко места, където коледният дух е жив въпреки пандемията.

Градините Тиволи край датската столица Копенхаген са едно от тези места. На 19 ноември те отвориха врати за посетителите, които искат да се разходят сред празнично осветените павилиончета, да пийнат скандинавско греяно вино "гльог" и да се срещнат с Дядо Коледа.

Вижте снимки от коледната атмосфера в парк Тиволи >>>

 

Всъщност в Дания коледният сезон започва официално, след като отвори Тиволи.

Снимка: iStock by Getty Images

За много хора Коледа е време за семейството и близките хора, за прибиране у дома и близост. Качването на самолет и пътуването до далечни земи е трудно решение по това време на годината.

Освен ако крайната дестинация не е някое наистина магическо място, сякаш директно изскочило от детските коледни книжки.

Някое място като увеселителен парк Тиволи край Копенхаген.

Любопитен факт: Градините Тиволи са любимо място на датчаните и туристите, което събира няколко милиона посетители годишно около четири основни празника - Великден, лято, Хелоуин и Коледа. Това е един от най-старите увеселителни паркове в света, но е запазил традиционния си вид по-близък до лунапарк, отколкото до американските увеселителни паркове с щандовете си за стрелба или хващане на гумени патета.

Снимка: iStock by Getty Images

Хиляди светлинки озаряват градините по Коледа, десетки елхи блестят с украса, а от щандовете можете да си купите всички традиционни датски вкусотии, свързани с празника (бисквитки, кравайчета, меденки, понички, кремове...). Ухае и на иглолистна гора

Любопитен факт: Тиволи отваря врати през 1844 г. Сред първите му посетители е Ханс Кристиан Андерсен, който е така впечатлен от атмосферата на градините, че написва приказката си "Славеят".

В Тиволи не липсват и адреналинови атракции - от трите влакчета на ужасите непрестанно се чуват писъци и възгласи (трудно е да се разграничат едните от другите), но има и куп забавления за по-спокойните натури. По Коледа се появява гигантски дворец от меденки, играят се коледни пиеси и балетни постановки.

В някои от вечерите има фойерверки и тогава Тиволи се превръща в наистина романтично място.

Снимка: iStock by Getty Images

Снимка: iStock by Getty Images

Полезна информация за Коледа в Тиволи:

Празничният сезон в Тиволи ще продължи до 2 януари, като градините ще са затворени само на 24 декември. Градините имат входна такса (около 18 евро).

Работното време на градините е от 10 до 22 часа през седмицата и от 11 до 23 часа в петък и събота.