Германците обичат коледните базари. Те ги обожават. Може би няма да е пресилено да кажем, че те са ги измислили - най-старият коледен базар в страната, този в Дрезден, тази година ще се проведе за 587-и път!

Ако и това не стига за доказателство за германския празничен ентусиазъм, вижте само този коледен базар. Вместо в центъра на някое историческо градче, той се провежда под жп мост насред планината Шварцвалд.

Когато човек дойде тук, не може да не се изуми на тази коледна приказка, спусната сякаш случайно сред заснежените склонове на планината. Над базара се издигат 40-метровите пилони на жп мост, които са украсени с лампички също като 40-те празнични дървени къщички. Чува се музика от пиано на живо, след залез има светлинно шоу, а околните възвишения се издигат с мълчалив драматизъм, на който е способна само една германска планина.

View this post on Instagram

A post shared by Hochschwarzwald (@hochschwarzwald)

Коледният базар в дефилето Равена се провежда само в петък, събота и неделя.

На павилионите посетителите могат да видят произведенията на местни творци (играчки, украшения и подаръци), както и да опитат традиционни немски коледни вкусотии като джинджифилови бисквити и кекс, захаросани ябълки, печени наденички, както и традиционните за Шварцвалд пъстърва и шварцвалдска шунка.

Преживяването е изключително романтично. Малките дървени къщички се гушат сред снега, обляни в празнични светлини, а жп линията отгоре прави разходката дори малко сюрреалистична.

Коледният базар в дефилето Равена в планината Шварцвалд, Германия

Снимка: iStock by Getty Images

Кога е отворен

През 2021 г. коледният базар в дефилето Равена ще работи всеки петък, събота и неделя от 26 ноември до 19 декември. Работното време в петък е от 15 до 21 часа, в събота - от 14 до 21 часа, а в неделя - от 13 до 20 часа.

Как да стигнете до коледния базар в дефилето Равена

Базарът се намира на около час път с кола от град Фрайбург. Има директни безплатни автобуси от жп гарите на Фрайбург, Химелрайх и Хинтерцартен.

Тази година на базара ще се допускат само ваксинирани, преболедували или тествани (с бърз антигенен тест не повече от 24 часа преди посещението) посетители. Покупката на билети и резервирането на място в безплатните автобуси ще става само онлайн през сайта на базара.

Коледният базар в дефилето Равена в планината Шварцвалд, Германия

Снимка: iStock by Getty Images