Червените телефонни будки са една от запазените марки на Лондон и въпреки че в наши дни всеки има смартфон в джоба си, те все още красят улиците на британската столица.

Само мил спомен от една отминала епоха ли са те или са оставени като декор за туристите?

Оказва се, че колкото и да е невероятно, будките все още се използват, при това предимно в извънредни ситуации. Британският телекомуникационен регулатор "Ofcom" наскоро излезе с предложение 5000 от общо 21 000 будки да останат по лондонските улици.

Дори и да става въпрос само за "едно обаждане от дете, попаднало в беда, или от жертва на нещастен случай, или от някой, който обмисля самоубийство, този обществен телефон може да стане спасителен в критически момент," се казва в изявление на регулатора.

Легендарната червена будка ще е по улиците на Лондон още

Снимка: iStock by Getty Images

 

Кои червени будки ще останат

В селските райони на Великобритания все още има хора от старото поколение, които не ползват мобилни телефони и там будките са необходимост. В районите с лоша или липсваща мобилна връзка будките също ще останат, както и в зони с голяма концетрация на нещастни случаи и самоубийства. Всеки телефон, от който са направени поне 52 позвънявания през последната година, също ще остане на мястото си.

Колко често британците се обаждат от червените телефонни будки

По данни на британските власти от май 2019 г. до май 2020 г. от емблематичните будки са направени повече от 150 000 обаждания до спешния телефон на страната 999. Други 45 000 обаждания са регистрирани към телефони на спасението, като например организацията за емоционална подкрепа и превенция на самоубийствата "Самаританс".

Лондонска телефонна будка, превърната в улично кафене

Снимка: iStock by Getty Images

Будка с ново предназначение

Според "Бритиш Телеком" около половината червени будки в страната вече са демонтирани. Повече от 6500 от тях са продадени на символичната цена от 1 британски паунд, за да живеят нов живот. В около 700 от тях например са сложени дефибрилатори за обществено ползване. Много са превърнати в свободни библиотеки и места за обмен на книги, като тази в йоркширското село Мартън към Графтън е една от първите. Една будка, намираща се в град Уорли, е трансформирана в най-малкия музей в света.

Част от излезлите от употреба кабини днес са арт галерии. Няколко в Лондон са превърнати в миниатюрни кафенета, които изпълват тротоарите с аромат на свежо кафе всяка сутрин.

Будка, превърната в улична библиотека

Снимка: iStock by Getty Images

Будки с история

Червената телефонна будка е дело на сър Гайлс Гилбърт Скот, като за пръв път се появява на лондонските булеварди през 1924 г. Любопитно е, че дървеният прототип на първата будка все още може да се види на площад "Пикадили" - под арките на Кралската академия на изкуствата в Лондон.

Произвеждат се до 1968 г., като спирането на производството им предизвиква протести и кампании за спасяването им още тогава.

През 2015 г. в национално проучване британците обявиха червената телефонна будка за най-великото британско изобретение, като тя надмина дори легендарните двуетажни автобуси, които кръстосват Лондон и до днес.