Те са истински шедьоври - впечатляват със забележителната си архитектура и будят възхищение. Дойче Веле представя разходка из най-красивите железопътни гари в Европа:

Вижте снимки  >>

Бижуто на Антверпен

Ако пътувате с влак от Антверпен, непременно отделете време да разгледате архитектурата на голямата гара. Местните жители я наричат още "Железопътната катедрала". Когато белгийският крал Леополд Втори я видял за първи път - при откриването ѝ през 1905 година - възкликнал: "Каква красива малка гара!"

От стомана и стъкло

Гарата Лиеж-Гийемин е пълна противоположност на тази в Антверпен - тя представлява футуристична конструкция от стъкло, стомана и бетон. Гарата е разположена малко встрани от центъра на града, но ежедневно през нея преминават 500 влака. Проектът е на известния архитект Сантяго Калатрава.

Колосът на дървени "крака"

Централната гара в Амстердам впечатлява със своята архитектура. Тя е разположена върху три изкуствени острова, построени върху 8 687 дървени колове. Неоготическата постройка е дело на холандския архитект Петрус Кюйперс. Със своите кули и украса на фасадата гарата много напомня на черква.

Може би най-красивият гаров ресторант в света

Лионската гара в Париж блести със своята външност. Но вътре тя крие един истински шедовър: "Le Train bleu" е може би най-красивият гаров ресторант в света. По стените му са окачени картини с най-красивите пейзажи от Франция.

Една от забележителностите на Хелзинки

Четирите огромни статуи на входа на гарата в Хелзинки са един от символите на финландската столица. Сградата от финландски гранит, проектирана от архитект Елиел Сааринен, е открита официално през далечната 1919 година.

Лондон - шедьовър от Викторианската епоха

Лондонската гара Сейнт Панкрас прилича на замък със своята викторианска тухлена фасада. Във вътрешността ѝ са разположени много магазини и ресторанти. През Сейнт Панкрас преминават предимно международни влакове, а тези от вътрешните линии се пренасочват към съседната модерна гара Кингс Крос. Гаровият комплекс стана известен и като декор за снимките не филма Хари Потър.

Лайпциг - най-голямата челна гара в Европа

Със своите 23 коловоза и 80 000 квадратни метра площ централната гара в Лайпциг е най-голямата челна гара в Европа. Но тя е и нещо повече - тук има над 140 магазина, ресторанти и фирми за услуги на три етажа. Много от магазините работят и в неделя.

Най-модерната гара за времето си

В Будапеща има много монументални сгради. Към тях принадлежи и гарата Келети. Тя е открита през 1884 година и е смятана за най-модерната гара за своето време, тъй като още тогава е имала електрическо осветление и централен разпределителен възел. Днес тя впечатлява между другото със своята архитектура в неоренесансов стил.

Лисабонският "скъпоценен камък"

Не е задължително красивите гари да са винаги големи. Това доказва лисабонската гара Росио на едноименния площад в португалската столица. Тук спират само крайградски влакове. Малката челна гара с два входа, наподобяващи подкови, е открита през 1890 година. Фасадата ѝ е в типичния за Португалия стил Мануелин.

Автор: Елизабет Йорк Фон Вартенбург