Ако има място в Италия, което символизира пролетта и привлича италианци от цялата страна всяка година, това е бароковият град Ното на остров Сицилия, който потъва в цвят по време на пролетния фестивал на цветята "Инфиората".

Централната му улица Виа Корадо Николачи е най-оживеното място в града по всяко време на годината и деня. През деня по нея се разхождат туристите и се качват ту на една, ту на друга наблюдателна площадка по поръбващите я сгради, за да я видят отвисоко и в пълния ѝ блясък. Вечер се превръща в градското стъргало, където местни и посетители се разхождат и опитват коктейлите и виното на бар след бар с маси, подредени така, че да може спокойно да се наблюдават минувачите.

По време на фестивала на цветята улица Виа Корадо Николачи, която е дълга 122 и е широка 7 метра, се преобразява. За да се превърне в гигантско платно за картина, тя се разделя на 16 сектора (всеки 6 на 4 метра). На всяко платно се появява по една картина от цветя.

Вижте снимки на Ното по време на фестивала "Инфиората" >>>

Снимка: iStock by Getty Images

Цветният килим с площ 700 кв.м всяка година си има тема, вдъхновена от митологията или фолклора.

За изграждането на изображенията се използват над 400 хиляди свежи цветя, затова и трайността на картините е само два дни.

Снимка: iStock by Getty Images

Самият процес на изграждане на картините е не по-малко интересен от дългоочаквания финален резултат.

Снимка: iStock by Getty Images

Преди повече от 40 години местните цветари си организират среща и изложение с римските си колеги и оттогава събитието се разраства с всяка изминала година. Провежда се всяка година през третия уикенд на месец май.

Снимка: iStock by Getty Images

През 2022 г. фестивалът е планиран между 13 и 17 май и за първи път ще продължи пет вместо три дни. Той е част от по-голямо събитие, наречено "Барокова пролет", което включва още концерти, изложения и барокова процесия по улиците на града. За достъп до улица Виа Корадо Николачи по време на събитието е нужен билет, който струва 2,50 евро.

Снимка: iStock by Getty Images