Река Нил е един от водните пътища, за които почти всеки на планетата е чувал. Името на реката научават още децата в детската градина, а в представите на различните хора тя изниква редом с различни гледки - древноегипетски пирамиди, крокодили, мързеливо плаващи по течението платноходки...

Могъщата река, която носи живот по пустинните брегове, тече на север в продължение на повече от 6600 км от Големите африкански езера през пустинята Сахара до устието си в Средиземно море.

Разгледайте снимки на река Нил в галерията >>>

Нил преминава през 11 държави, но безспорно най-известни са гледките ѝ на египетска територия. Някога древните египтяни са били силно озадачени от редовното разливане по долното течение на Нил, още повече, че там, където те живеели, почти никога не валял силен дъжд. Затова пък днес знаем, че Нил се захранва от няколко основни притока - Бели Нил, Сини Нил и Атбара, разположени в тропически зони със сезонни дъждове. Зоната със зеленина покрай бреговете на Нил съществува в най-голямата пустиня в света - Сахара - и се вижда дори от космоса.

Кайро и река Нил

Снимка: iStock by Getty Images

Храм на богинята Изида край Асуан

Снимка: iStock by Getty Images

Глекда към Нил по залез

Снимка: iStock by Getty Images

По Нил се движат круизни кораби - обикновено по маршрута Кайро - Луксор - Асуан. Те спират при големите археологически обекти и предлагат възможност за лениво плаване сред бавно сменящите се пейзажи край брега. Храмовете са особено впечатляващи нощем, когато са осветени под звездното небе.

Цветни нубийски къщи на брега на Нил край Асуан

Снимка: iStock by Getty Images

Край Асуан има още една необикновена гледка - цветните нубийски къщи в селата, разположени около града. Те са разположени около и южно от Асуан, както и по малките острови около града. Самите нубийци са народ, който живее в историческата област Нубия, намираща се днес в Египет и Судан.

Сградите си нубийците строят от тухли от кал - материал, който не се руши от жегата и я държи извън стените на дома. Къщите са прости, просторни и евтини, а освен това и са изградени изцяло от естествени материали. Дизайнът им не се е променял от хиляди години и нубийците се гордеят с това. Още от древността те изобразяват Нил, лодки, палми и други елементи от заобикалящия ги свят по фасадите си.

Плаване с фелука по Нил

Снимка: iStock by Getty Images

С фелука по Нил

Снимка: iStock by Getty Images

Туристите могат да се качат и на традиционна египетска лодка с платна фелука. Тя е дървена и може да се наеме в Луксор и най-вече в Асуан. Плаването с фелука до голяма степен зависи от силата и посоката на вятъра и течението. Можете да плавате няколко часа или няколко дни, като при втория вариант ще спите на дюшек под звездите. Между Асуан и Луксор е и най-доброто място да поплувате в реката - тук водата е чиста, спокойна и безопасна.

В Танзания, Етиопия, Еритрея и Конго не е така пълноводна и във водите могат да се видят диви животни, които свързваме с Африка - хипопотами, маймуни, слонове, антилопи. Малцина знаят, че реката минава и през известни сафари дестинации като Кения и Уганда.

Крокодили се припичат на слънце

Снимка: iStock by Getty Images

Нил при столицата на Южен Судан, Джуба

Снимка: iStock by Getty Images

Рибари от Уганда плават по Бели Нил

Снимка: iStock by Getty Images

Хипопотамите са обичайни обитатели на река Нил в частта ѝ в Уганда

Снимка: iStock by Getty Images

В Уганда на река Нил се е образувал красивият водопад Мърчисън, намиращ се в най-стария и най-големия сафари и национален парк в страната - Кабалега. Тук се намират последните бързеи на Нил, преди да се разлее в широка и мързелива река.

Водопадът Мърчисън в Уганда

Снимка: iStock by Getty Images

Пясъчна буря хабуб приближава Хартум, столицата на Судан, разположена при сливането на Бели и Сини Нил

Снимка: iStock by Getty Images

Една от най-необикновените гледки, на които можете да станете свидетели край бреговете на Нил, са пясъчните бури хабуб. Много често се срещат в Судан, чиято столица Хартум се намира при сливането на Бели Нил и Сини Нил.

Асуанската язовирна стена променя облика на реката чак до устието ѝ

Снимка: iStock by Getty Images

Хората са оставили белега си по течението на река Нил, като най-значимата промяна е изграждането на Асуанската язовирна стена през 1970 г., която прегражда реката, за да събира водата ѝ в язовир Насър. Изграждането на язовира е противоречиво, тъй като води до намаляване на плодородността на земите край реката и до свиване на плодородната ѝ делта.

Древните египтяни вярвали в задгробния живот и в това, че Нил е пътят между този и отвъдния свят. Затова и всички гробници се издигат на западния бряг на реката - там, където залязва слънцето, трябва да е и мястото на мъртвите.

Кайро и Нил по залез

Снимка: iStock by Getty Images