Повече от 15 000 пъти България се вслуша в гласа на изчезващите животински видове, припознавайки се в каузата "Призив - в подкрепа на застрашените видове в Родопите".

Създаден, за да даде "глас" на животните, които иначе изчезват тихомълком, албумът с природни звуци "Призив" успя да привлече обществения интерес към проблема, както и да достигне до първата си поставена цел слушания - резултатът, от което е дарение на стойност 4000лв. към фондация "По-диви Родопи".

Средствата от дарението ще послужат за подпомагане на дейността на фондацията за възстановяване на нормалната популация на благородни елени и елени лопатари у нас, а инициативата е продължение на дългогодишното партньорство между минерална вода "Велинград ALCALIA" и фондация "По-диви Родопи".

"Еленът играе ключова роля в нашите усилия да възвърнем дивата природа в Източните Родопи в последните години. Възстановяването на нормалните му популации помага за поддържането на мозаечния пейзаж на Източните Родопи, което е от огромно значение за опазването на богатото биоразнообразие на този регион", разказват от фондация "По-диви Родопи".

В хода на кампанията предстоят още няколко етапа с поставени цели за слушания, като стойността на дарението се увеличава реципрочно с всеки етап и по този начин всяка фаза на кампанията подпомага актуалните нужди на фондацията. Всеки желаещ да подпомогне каузата да достигне следващата си цел, може да го направи лесно като просто се потопи в атмосферата на дивите Родопи и слуша албума "Призив" в платформите YouTube и Spotify.

"Чрез универсалния език на музиката, нашата цел е едновременно да предоставим гласност на проблема с изчезващите видове животни в Родопите, но и възможност за всеки, който се припознава в каузата, да може да допринесе директно за подпомагането на проблема по един много достъпен начин", споделя Савина Паликарева, маркетинг мениджър на минерална вода Велинград ALCALIA.

Източник: “По-диви Родопи”

"Като следващи цели се надяваме да успеем да достигнем и да приобщим към каузата още повече хора, но и да поставим проблема на дневен ред, не само като тема за размисъл, а и в полезрението на институциите", допълва Паликарева.

Албумът с кауза е създаден от ембиънт музиканта Ангел Симитчиев и съдържа осем тематични произведения, всяко от които вплита реални природни звуци от Родопите с инструментална музика. Теренните записи отнемат няколко посещения от по седмица, a за процеса по създаването на албума Симитчиев разказва:

"Най-важният момент от всичко беше пребиваването в тези специални места, поглъщането на всеки един звук и после изследването на записите в детайл в студиото. Родопите създават спомени, които остават за цял живот и се надявам да съм успял да вплета магията им в музиката достойно. До момента получаваме само позитивна обратна връзка и сме щастливи, че можем да допринесем с промяна по този приятен начин."

Откакто съществува, дейността на фондация "По-диви Родопи" създава значима промяна в разрешаването на проблема с изчезващите животински видове в района. Именно благодарение на тяхната отдадена практика популациите на видове като европейските лешояди и благороден елен у нас постепенно се възстановяват.

Допълнителна информация за кампанията и как всеки желаещ може да окаже подкрепа на изчезващите животински видове в Родопите, ще откриете на сайта

www.velingradvoda.bg/priziv.

 


Материалът е предоставен от "По-диви Родопи".