Германският вестник "Експрес" поставя България на пето място в класацията си за най-изгодни летни почивки тази година. Вестникът пише:

"Балканската страна навремето беше известна само на познавачите, но днес вече се превръща дестинация за почивка, която привлича все повече туристи. Който иска да почива евтино на плажа, ще направи добър избор с Черно море. Но България предлага много повече неща - не само слънце, плаж и море. Тук има голямо богатство от недокосната природа, която те приканва да я откриеш и посетиш. Да не говорим, че и хората с културни интереси няма да останат разочаровани. Столицата София е изключително подходяща за градски туризъм. Освен с история и с култура, София печели точки и с бурния си нощен живот."

За прекрасните възможности за планински туризъм сред непокътната природа на Източните Родопи пише и берлинският "Тагесшпигел".

Германците търсят по-изгодни почивки

Все пак за германците България си остава преди всичко дестинация за почивка край морето. Това споделиха и редица туроператори по време на голямото туристическо изложение в Берлин миналия месец. Операторите отново предлагат най-вече почивка на "Слънчев бряг", "Златни пясъци" и "Албена", но все по-често става дума и за големите възможности за балнеотуризъм в България. Обществено-правната медия АРД предупреждава обаче, че България е една от трите дестинации за летни почивки - редом с Турция и Египет, с най-висок ръст на цените на самолетните билети - до 28 процента.

За предстоящия летен сезон хората в Германия търсят различни дестинации, защото традиционни туристически цели като Италия и Испания драстично поскъпнаха.

Chat GPT: България предлага смесица от природа, култура и гостоприемство

Все повече германци избират къде да почиват и с помощта на нови източници на информация, например чатбота ChatGPT. Така че и ние му зададохме въпроса "Защо да ходим да почиваме в България?". Ето какво отговори той:

България предлага впечатляваща природа с планини, плажове, езера и реки. Страната има богата история, която започва още от Античността, добре запазени са редица исторически паметници и сгради. Сред най-важните забележителности са Рилският манастир, Античният театър в Пловдив и крепостта Царевец във Велико Търново. Културата на България е жива и жизнена със своите традиционни танци, музика и занаяти.

Съотношението цена-качество в България е добро, почивката там излиза по-изгодно, отколкото на други места. България освен това е известна и със своите мили и гостоприемни хора. В България туристите се чувстват добре дошли.

Българската кухня е богата и разнообразна, предлага редица вкусни блюда като баница, таратор, мусака и шопска салата. Както и местни вина. Препоръчително и да се отиде на дегустация и да се пробват българските вина.

По протежение на българското Черноморие има редица хубави плажове, които са перфектни за почивка край морето.

Чатботът препоръчва почивка на "Слънчев бряг", "Златни пясъци" и "Албена", но също така посещение на Варна. И завършва препоръката си така: "Като цяло България предлага великолепна смесица от природа, култура, история и гостоприемство на една цена, която човек може да си позволи. Тя определено е туристическа цел, която си заслужава да откриете!"

Материалът е публикуван ТУК>>