В сравнение с други континентални дестинации в страната, природата е дарила Сокобаня с безценни богатства: заобиколена е от цели четири просторни, екологично непокътнати планини - Озрен, Рътан, Девица и Буковик. В самия град бликат шест различни лечебни термоминерални извора, както и още пет извора в близкото селище Йошаница. През банята тече чистата и бърза планинска река Моравица. В Сокобаня се намира и първата защитена природна забележителност на Сърбия - каскадният водопад Рипалка близо до излетното място Грудно, в планината Озрен. Дефилето на река Моравица е поставено под защита като зона с изключително ландшафтно разнообразие под името Лептерия-Сокоград. Запазената марка на Сокобаня и културна ценност с голямо значение е средновековната крепост Сокоград, която същевременно е и една от най-красивите сред многото тукашни "панорамни площадки". Околните планини предпазват банята от ветрове и природни бедствия като й дават още едно безценно съкровище - въздух, изпълнен с благотворна йонизация.

Снимка: Сокобаня

Всички места за излети в Сокобаня предлагат възможност за целодневен престой, разходка, почивка сред природата и на чист въздух. Любителите на природата могат да се насладят на 36 уредени места за пикник, туристически пътеки с обща дължина от цели 450 километра, панорамни площадки, съоръжения за наблюдаване на природни рядкости, панорамни пътища, пътеки на здравето. Независимо дали ще изберете Бориче, Лептерия, Сокоград, Озрен, Очно, Калиновица, Власина, Шопур, Връмджанско езеро, извора на река Моравица или Сесалачката пещера, няма да сгрешите.

https://sokobanja.rs/priroda-sokobanje/

Снимка: Милан Йованович

Посетителите, които търсят приключения и вълнение, могат да опитат адреналинови спортове като парапланеризъм, ветроходство по Бованското езеро, планинско катерене, планинско колоездене, скачане във вода, за да се освободят от "излишната енергия".

Ако искате да се освежите през горещите летни дни, Аква парк "Подина" е идеалното място за цялото семейство. Смелчаците могат да плуват и в чистата, прясна вода на Моравица, на градските плажове: "Жупан", "Шест каци", "Три каци" и "Джентълмен", където винаги има място за повече къпещи се.

Снимка: Никола Пейчич

Посетителите, които жадуват за релаксация, имат богат избор от уелнес и СПА съоръжения като перлена вана, различни видове масажи, финландска сауна, солна стая, както и къпане в Амам, където е заснета сцена от известния филм "Зона Замфирова".

https://sokobanja.rs/aktivnosti/wellness-spa/

Снимка: Душан Стоянчевич

Добре познатата фраза, написана от известния сръбски комик Бранислав Нушич, "Сокобаня-Сокоград, идваш стар, си тръгваш млад", е актуална и днес. За благотворния ефект на тази баня Иво Андрич е оставил следната записка: "Не знам какво наистина има тук, но знам, че след 15-20 дни престой в Сокобаня работя цяла година в Белград като прероден."

Елате в Сокобаня и се освежете с чистия й въздух, лечебните води, вкусната храна, отдайте се на очарованието на непокътнатата природа и безкрайната зеленина и се насладете на надалеч познатото гостоприемство на местните жители, които ще сторят всичко възможно, за да направят престоя ви незабравим.


Съдържание на Сокобаня.