Ако ви предстои пътуване до Истанбул с деца, потърсете златния баланс между забавлението и това да им покажете защо това е един от градовете, които пазят най-изумителна история в света. 

Освен класическите спирки при Синята Джамия и дворците Долмабахче и Топкапъ, добавете в програмата няколко атракции, специално създадени за деца. Повечето от тях са интересни и за порасналите посетители.  

Съвети за посещение на Истанбул с деца:

Макар много от забележителностите да са удобно разположени сравнително близо една до друга, използвайте градския транспорт, за да намалите ходенето. Балансирайте посещението на атракции и разходките с достатъчно време за почивка в някой парк, ресторант или сладкарница.

Цистерната на базиликата

Снимка: iStock by Getty Images

Кое дете не обича тайнствени подземия с мистично осветление? Цистерната на базиликата е подземно съоръжение за съхранение на вода, в което можете да се разхождате сред 9-метрови колони, докато се чудите откъде ще се появи следващата глава на Горгона Медуза, обърната с косата надолу. От тази цистерна, изградена през 6-и век, е зависел до голяма степен животът в Константинопол

Музеят на Рахми М. Коч

Снимка: iStock by Getty Images

Този музей е основан от една от най-богатите и уважавани фамилии в Турции и от 1994 г. показва на малки и големи невероятната история на транспорта, комуникациите и индустрията. Мястото е пълно с влакове, лодки, самолети, автобуси, двигатели, джаджи и дори оригинална подводница, в която можете да влезете. Има и малък планетариум, пилотска кабина, отворена за малки посетители, както и интерактивна галерия за научни експерименти. Музеят ще се хареса повече на момчетата и татковците, но и момичетата със сигурност ще бъдат впечатлени.

С корабче по Босфора

Всички видове разходки с лодки и корабчета са любими на децата, а Истанбул предлага много възможности за такива. Качете се на круиз или на редовните линии до Принцовите острови за ден на място без автомобили. Запазете трохите от закуската, за да нахраните с тях чайките, които посещават плаващите кораби за лакомства.

Принцовите острови

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Най-посещаван от Принцовите острови е Бююкада, до който се стига с ферибот за час и половина. На острова няма автомобилно движение. Може да се обиколи пеша, с колело (можете да наемете и тандем) или с карета - цялата обиколка на острова е около 4 км. По крайбрежието има чудесни ресторанти, както и миниатюрни заливчета с плажни барове, където да се насладите на сладолед и питие.

Увеселителен парк Леголанд

Леголанд има повече от 20 увеселителни парка в различни градове по света и Истанбул е един от тях. Ако децата ви обичат да строят с блокчета, тук могат да го направят с размах, както и да гледат 4D кино, да търсят съкровище и да участват в интересни ателиета. Най-добре е да дойдете в делничен ден, тъй като през уикендите и официалните празници посетителите са много.

Парк Миниатюрк

 

Няколко часа в парк Миниатюрк ще ви помогнат да се разходите из най-големите забележителности в Турция. Под открито небе можете да видите 135 модела на атракции и емблематични места в страната, изработени в мащаб 1:25. Тук можете да разкажете на децата за Турция и миналото ѝ, докато крачите сред обелиски, замъци, гробници, мостове, кервансараи, джамии, синагоги и много други.

Истанбулският аквариум

В Истанбулския аквариум живеят около 1500 вида морски и сухоземни животни, разделени географски от Черно море до Тихия океан. Спокойно можете да предвидите половин или дори цял ден (за по-големите деца) тук, тъй като аквариумът не само показва морските обитатели, но и е пълен с интерактивни игри и филмчета.