Ако често пътувате по автомагистрала "Тракия" и дългият монотонен път ви е омръзнал, следващия път отбийте в посока Белозем, малко след Пловдив, за да се разходите из селото на щъркелите.

В Белозем има над 40 гнезда, разположени по покривите на къщите, по стълбове и дървета, но най-много - цели 22 - са на покрива на училище "Гео Милев". 

След излюпването на малките щъркелчета на покрива на щъркеловото училище живеят над 100 птици.

Достатъчно е да си намерите удобно място за наблюдение и да се запознаете отблизо с живот на черно-белите птици.

Гнезда има на покрива на православната църква, на училището и по къщите

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Белозем се намира недалеч от река Марица и целият район е нашарен с рекички и влажни зони, които са любимото място на щъркелите.

В центъра на селото е изграден парк, посветен на пернатите, с дървена наблюдателна кула и информационни табла. Но на която и улица да отидете, все ще имате някое гнездо в полезрението си.

Парк на щъркела в центъра на Белозем

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

В селото има висока раждаемост и местните хора се шегуват, че щъркелите имат пръст в това.

Как Белозем стана Селото на щъркелите

През 2005 г. пловдивското село Белозем е номинирано за Европейско село на белия щъркел от "Зелени Балкани" и става част от инициативата на германската фондация ЕуроНатур. Тя обединява 15 села в 15 европейски държави, където щъркелите са многочислени и са се превърнали във важна част от живота на местните хора.

Откакто е обявено за Европейско село на белия щъркел Белозем успява да увеличи броя на гнездата в селото от 25 на 46.

Като част от грижата си за щъркелите доброволци и природозащитници в Белозем поставят изкуствени гнезда, подрязват дървета така, че да бъдат подходящи за гнездене, редовно почистват местообитанията на щъркелите от найлонови торбички и други опасни за птиците отпадъци.

22 щъркелови гнезда има на покрива на училището в Белозем

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

До Белозем с колело

Селото се намира в равното и е прекрасна дестинация за разходка с колело в свежите пролетни дни. До Белозем можете да стигнете с кола или с влак (превоз на колело във влака е 2 лева, независимо от разстоянието). Гарата се намира в самото село. Много от местните хора също се придвижват на две гуми.

Какво друго да видите (+ място за пикник и риболов)

В сградата на читалището има малък информационен център, посветен на щъркелите и на инициативата "Европейско село на щъркела". Католическата църква в селото е внушителна и обединява хората чрез религията и различни инициативи за деца и възрастни.

Католическата църква в Белозем

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Разходете се и до местността Кисимови дупки - приятно място за риболов и почивка на сянка по върбите, което се намира на 15 минути пеша от училището (още по-приятно е с колело).

Местност Кисимови дупки край Белозем

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Ако си носите сандвичи, тук е мястото да си направите пикник.