Ски курортите във Франция ще намалят скоростта на влековете и ще променят работното си време, за да намалят потреблението на енергия, съобщава телевизия Бе Еф Ем (BFMTV). Очаква се освен това да поскъпнат и картите за съоръженията, предава БТА.

С подготовката на зимния сезон в планината, скокът на цените на енергията и и очакваното напрежение с електроснабдяването се очертават като препятствия на пистата. Няма да има друг избор тази зима, освен да се положат усилия за намаляване на разходите и следване на правителствения призив към предприятията да понижат с 10 процента енергийното си потребление. А броячът превърта бързо за лифтовете, снегорините и изкуствения сняг.

Въпросът добива още по-голямо значение, защото в момента някои оператори на ски терени преподписват договорите си за енергийни доставки, които обикновено са за три години, но за много от тях изтичат тази година. Сега ще трябва да се предоговарят, в разгара на украинската криза, когато тарифите са хвръкнали до небесата. Според браншовата организация Ски терени във Франция (Domaines skiables de France - DSF) една трета от операторите още не са подписали новите си договори.

Скорост на седалковите лифтове

Още нищо не е решено окончателно, но някои станции обмислят възможностите. Може да се намали скоростта на седалковите лифтове, а когато два ски-влека обслужват една писта, единият може да бъде спрян. Други сектори възнамеряват да адаптират работното си време, като започват по-рано сутрин и затварят по-късно вечер, или като оптимизират утъпкването на пистите. Не лесно да се намерят нови начини за икономии, защото повечето ски курорти от години са възприели политика на намаляване на енергийното потребление.

Председателят на браншовата организация Александър Молен уверява, че намаляването на скоростта на лифта ще забави само с една минута скиора и той дори няма да го забележи. Освен това тези мерки ще бъдат задействани в по-ненатоварените часове и извън училищните ваканции.

Коледно осветление

Освен за самите писти, пестеливостта ще се отнася за целия курорт, където има хотели, места за развлечения, осветление. Ски теренът е едва 20 процента от потреблението на енергия в селището, уверява говорител на общината във Вал Торанс. В курорта Авориаз тази година няма да има коледни светлини, а температурата в басейните ще бъде с 3 градуса по-ниска.

Някои от станциите се канят да увеличат цените на картите за съоръженията Така например в Аравис дневната карта ще поскъпне от 43,5 евро до 47 евро. Комплексът Вал Торанс също възнамерява да вдигне цените.