Руините на Помпей отскоро си имат нов пазач. Куче пазач, но не обикновен, а изцяло механичен. Четирикракият робот Спот е последното високотехнологично въведение в археологическия парк, който привлича милиони туристи сред останките на съхранения като в капсула на времето римски град.

Кучето робот може да се промушва на тесни и труднодостъпни места, както и да се придвижва на различни терени, като основната му задача е да събира информация за бъдещи проучвания на парка.

Освен това може да проверява за състоянието на реставрираните елементи, както и да предупреждава за евентуални проблеми с безопасността, като по този начин предпазва археолозите и работниците, които работят в Помпей.

Спот може да засича и подземни тунели, които иманяри копаят под Помпей от години. През тези тунели те успяват да изнесат ценни артефакти от руините, като след това ги продават на черния пазар за антики. Самите тунели често са много нестабилни и опасни и използването на робот в тях ще позволи по-бързо да бъдат засечени, проучени и блокирани.

Роботът Спот е част от по-голям проект за използване на съвременни технологии от парка, наречен Smart@POMPEI. Друг "член" на високотехнологичния екип е летящ лазерен скенер, който прави триизмерно сканиране на обекта.