Една от най-големите загадки в историята на изследователите на Антарктида вече е разкрита.

107 години след като безследно изчезва в ледените води на море Уедъл и точно сто години след погребението на британския антарктически изследовател сър Ърнест Шакълтън, неговият потънал кораб "Ендюранс" беше намерен и заснет.

Най-удивителното при откритието е, че корабът е почти непокътнат от времето, прекарано под вода, въпреки че е изработен предимно от дърво.

Той е прекарал повече от век на дълбочина 3000 м, но изглежда така, сякаш е потънал преди ден-два. Името на плавателния съд ясно се вижда на записите, разпространени от британските медии.

"Без да преувеличавам, това е най-изкусният потънал дървен кораб, който някога съм виждал", споделя пред Би Би Си морският археолог Менсън Баунд. "Той е изправен гордо на морското дъно, непокътнат и в съвършено запазено състояние".

По кораба се виждат морски обитатели - родственици на морските звезди, анемонии, гъби и други.

Камерите успяват дори да заснемат няколко обувки и други предмети, принадлежали на екипажа.

Сър Ърнест Шакълтън изпраща поздрав при отплаване на кораба "Ендюранс" за Антарктида

Снимка: iStock by Getty Images

Операцията по издирването на кораба е на Фолкландския тръст за морско наследство и е осъществена с ледоразбивач, от който дистанционно са управлявани подводни съдове за издирване.

Ръководителят на експедицията, доктор Джон Шиърс, казва пред Би Би Си: "Успешно осъществихме най-сложното издирване на потънал кораб в света, като постоянно се борехме с плаващ лед, снежни бури и температури, които падаха до под минус 18 градуса. Постигнахме нещо, което според мнозина беше невъзможно".

Част от екипажа на "Ендюранс"

Снимка: Getty Images

Защо корабът "Ендюранс" е толкова важен?

Сър Ърнест Шакълтън се отправя на експедиция към Антарктида с кораба "Ендюранс", за да се опита да стане първия човек, стъпил на Южния полюс. Преди това Шакълтън е участвал в няколко други арктически експедиции, като този път възлага големи надежди, че ще успее. Корабокрушението на кораба на практика прекратява експедицията и най-важната задача след това става оцеляването на екипажа. 

Какво се случва през 1915 г.?

Корабът потъва през 1915 г., след като е повреден от плаващи в морето ледове, а екипажът се евакуира. Най-напред прекарват няколко седмици на плаващ леден блок. След като блокът започва да се топи при затопляне, хората се прехвърлят в малки лодки, спасени от кораба, и с тях достигат до необитаемия остров Елефант.

Екипажът на "Ендюранс" изтегля във водата една от лодките, след като става ясно, че леденият блок, на който са прекарали няколко седмици, ще се стопи

Снимка: Getty Images

Оттам Шакълтън и няколко души изминават 1200 км с едната лодка, за да повикат помощ от остров Южна Джорджия, където има постоянно живеещи хора в китобойна станция. Операцията е успешна и всички останали членове на екипажа, останали на остров Елефант да чакат помощ, са спасени.

Пингивини на необитаемия остров Елефант. Екипажът на Шакълтън прекарва 4 и половина месеца на острова, докато чака помощ

Снимка: Getty Images

Любопитна подробност е, че докато са напускали бавно потъващия кораб "Ендюранс", хората на Ърнест Шакълтън са имали право да вземат със себе си само един килограм лични вещи. Но Шакълтън е настоял метеорологът Леонард Хъси да вземе 3-килограмовото си банджо, като е казал: "Това е важно ментално лекарство и ще имаме нужда от него."