Не са много местата по света, където човек може да види едно от най-невероятните природни явления - дъга, образувана не от слънчева, а от лунна светлина.

Водопадът Виктория на границата между Зимбабве и Замбия е не само най-мощният на света, но и едно от тези специални места, където можете да видите дъга на лунна светлина.

Какво трябва да знаете за водопада Виктория

Виктория не е нито най-високият, нито най-широкият водопад в света, но той има най-голямата струя падаща вода на планетата - 500 милиона литра вода се спускат с грохот всяка минута (това е еквивалента на 200 олимпийски басейна). На това дължи и местното си име - Моси-оа Туня, в превод Гърмящата вода. Със своите 108 м максимална височина, той е два пъти по-висок от Ниагара. Ширината му е изумителните 1708 м.

Захранва се от водите на река Замбези, четвъртата по големина в Африка.

Името си дължи на първия европеец, който го вижда - сър Дейвид Ливингстън през 1855 г. Той го кръщава на тогавашната британска кралица Виктория.

Снимка: iStock by Getty Images

Какво трябва да знаете за дъгата на лунна светлина

Дъга, образувана от светлината на Луната, е изключително рядко явление. Подобно на обикновената дъга, и тази може да се наблюдава, когато лунната светлина се пречупи през водни капчици. Силата на лунната светлина, дори и най-ярката, е много по-слаба от слънчевата и затова явлението може да се наблюдава много рядко и самата дъга е много бледа.

Тъй като човешкото око не може да улови лунната дъга в пълната ѝ прелест, обикновено при наблюдение тя изглежда бяла. Цветовете на дъгата обаче са там и при заснемането ѝ с фотоапарат при дълга експозиция могат да се видят.

За да можете да видите лунна дъга, Луната трябва е пълна или почти пълна и да бъде ниско на небосклона. Освен това Луната трябва да бъде зад гърба на наблюдателя.

Лунна дъга на водопада Виктория

На всяко пълнолуние до водопада Виктория се образуват специални нощни турове за наблюдение на лунната дъга. Постоянно издигащата се водна пара от водопада е отлична предпоставка за пречупване на лунната светлина и образуване на дъгата.

Ако искате да планирате пътуването си така, че да имате най-голям шанс да видите лунната дъга над Виктория, трябва да сте дам в деня на пълнолунието, един ден преди или един ден след това. Освен това небето трябва да е чисто. Най-голям шанс за безоблачно небе имате през юни, юли и август - както за наблюдение от Зимбабве, така и за такова от Замбия.

За наблюдение на лунната дъга, парковете специално отварят вратите си през нощта. Желаещите трябва да заплатят вход за съответния парк плюс още 20-30 долара за тур и трансфер от хотела си.