17-11-2017 20-11-2018

Коментари

През това лято ходихме до Крушунските водопади. Въоръжени с фотоапарати, дрон. И..О, каква изненада! Някакво подобие на течаща вода! :) Смех

Първият водопад, който описвате е Врачанска Скакля и се намира на около два километра от Враца, има пътека до него, тръгва се малко след поликлиниката. Той е най-високият на Балканите и е непостоянен. Обикновено е много пълноводен и красив в ранна пролет и след поройни дъждове, но за кратко. Бовска Скакля, която се намира на Вазовата пътека в Искърското дефиле, между Заселе и Бов, е съвсем друг водопад, не по-малко красив и впечатляващ с трите му пада и т.н. За разлика от Врачанска скакля, той е постоянно течащ, въпреки че през лятото, дебитът му силно намалява. Също е добре да се посещава през пролетта, като май месец е най-подходящ. Там, през зимата, както и на Рилска Скакавица има ледено и скално катерене, тъй като средния и достъпен от пътеката пад, който е над 20 метра, замръзва.

Подбрали са, каквото им е попаднало от двата водопада, заради еднаквите имена. Ако се съберат трите пада на Бовска Скакля, вероятно ще се получи по-голяма височина от врачанската. Предложението ми - водопад Боров камък, на 6 км ЮЗ от Враца. Заедно с едноименната екопътека, категорично най-красивото място във Врачански Балкан!