Ние, българите, се гордеем с всякакви неща. Като започнеш от баницата, минеш през Христо Стоичков, та стигнеш до природата. С водопадите си обаче рядко се гордеем, макар да има защо. По територията на страната ни са пръснати стотици водопади, но тези 10 със сигурност няма да съжалите, ако видите на живо.

Скакля

Снимка: iStock by Getty Images

Само на има-няма 50 км от София се намира един от най-внушителните водопади в България. Името му е Скакля и е част от красотите, които ще срещнете по Вазовата екопътека в Искърското дефиле. До него се стига и от двете й страни, тъй като е разположен в средата на маршрута. Скакля е най-високият непостоянно течащ водопад в България и на Балканите със своите 141 метра. Тънкостта при посещението му е, че те трябва да изберете подходящ сезон, ако искате да го зърнете в пълната му прелест. Реката, която го захранва, е твърде малка и се случва в сухите периоди на годината той да пресъхва до последната си капка.

Райското пръскало

Снимка: iStock by Getty Images

Райски са гледките в подножието на водопад Райското пръскало, наричан още "Българската Ниагара". Той е най-високият водопад не само по нашата територия, но и на целия Балкански полуостров. Извисява се на цели 124,5 м височина, а "зад гърба" му е внушителнияТ връх Ботев - най-висок в Стара планина. Цялата местност е защитена и принадлежи към природен резерват "Джендема". Посещението на Райското пръскало е предизвикателство, защото до него се стига с дълъг планински преход, който тръгва от хижа "Рай" над Калофер. Пътят отнема около 3 часа и е дълъг малко над 10 км. Денивелацията също е сериозна.

Докузак

Снимка: iStock by Getty Images

Водопад Докузак незаслужено е сред най-непопулярните у нас. Често е пренебрегван, защото се намира в сърцето на Странджа, а обичайно посетителите в региона предпочитат морския бряг пред разходките сред природата. Докузак отстои на 7,5 км от Малко Търново. До него се стига по лека пътека, а хората от околията са създали и паркинг за туристи. Определено не би ви впечатлил с височината си от едва 5 метра, но пък за сметка това е най-буйният и пълноводен в България. Водите му се стелят като перелина, а звукът от падането им е като симфония на велик композитор. Впечатляващи са и скалити, в които има миниатюрни пещери, обрасли в мъх и приличащи на домове на фантастични герои. Докузак е необуздан и красив през всички годишни сезони, особено през пролет и есен.

Кая бунар

Снимка: iStock by Getty Images

Водопад Кая бунар, наричан още Хотнишки заради село Хотница, до което се намира, е екзотичен оазис насред природата край Велико Търново. Разположен е на 15 км от старопрестолната столица и е висок 30 метра. Изумителният цвят на водата му, който наподобява изумруд, се дължи на скалите под него. Кая бунар може да бъде наблюдаван и отдолу, докъдето се стига спокойно с автомобил. Възможно е да се изкачите и до висините му. От там началото си води и приятна екопътека, по която можете да се разходите

Крушунски водопади

Снимка: iStock by Getty Images

Едва ли има човек, който да не е чувал за величествените Крушунски водопади. Всъщност те са изключително древен феномен, открит за пръв път преди векове от монаси, които се заселват в местността. Намират се до село Крушуна край Ловеч и са най-популярната туристическа дестинация в този регион на България. Преходът до тях е лесен, а в началото на пътеката е изграден голям паркинг. Обичайно през уикендите там се стичат стотици туристи, но пренаселеността не пречи да усетите магията им. За пълния им обход е създадена лека екопътека с дървени стълби и мостчета, които отвеждат от една красота към друга.

Самодивско пръскало

Снимка: iStock by Getty Images

Бижуто на родопската екопътека Струилица е водопадът Самодивско пръскало. Началото на маршрута е на 3 км от Девин, а общата му дължина е около 4-5 км и отнема 2-3 часа за разходка според темпото и това кои части от пътеката искате да посетите. Пътят към Самодивското пръскало е тесен и хлъзгав, но обезопасен. До него се стига след каменната къщичка, която няма как да подминете. Самодивското пръскало е най-високият водопад в Родопите със своите 70 метра. Дели се на общо 3 пада, но само два от тях са видими от пътеката. Легендата, от която произлиза името му, гласи, че самодивите, живеещи в крепостта Калето, излизали нощем и танцували в ледените му води.

Варовитец

Снимка: iStock by Getty Images

Етрополският манастир е чудесна дестинация за отдих през уикендите. В задния му двор се намира и един от най-красивите водопади в България - Варовитец. До него се стига, преминавайки през дървената порта на задния вход на манастира, която води до тясна горска пътека. Наоколо има надписи, които насочват към водопада. Тъкмо се потапяте в гъстата гора и след има-няма 5 минути ходене ще се озовете пред величествения Варовитец. Кристалните му и пенливи води се стичат по варовиковата скала от внушителните 12 метра височина и гледката е спираща дъха. Водопадът образува завеса, под която по-смелите могат да преминат, за да се разхладят. Варовитец е пълноводен през цялата година, включително и през лятото, когато други водопади пресъхват, а изворът, който го захранва е само на 400 метра по-високо от него. От водопада тръгва и приятна екопътека, а наоколо има беседки и кътове за пикник и релакс.

Момин скок

Снимка: iStock by Getty Images

Водопад Момин скок е добра причина да посетите Еменския каньон и Негованската екопътека, намиращи се на около 30 км от Велико Търново. Преходът по тях не е сложен, но трябва да сте бдителни, тъй като е в близост до отвесна пропаст. Гледките са страхотни, природата - също, а крайната цел - още по. Момин скок е сравнително нисък - едва 10 метра, но пък водите му образуват кристално езеро насред скалите, които в различните сезони е обагрено в различни цветове. Мястото изглежда като сюрреалистично, тъй като е отделено и уединено от заобикалящата го природа и прилича на малък оазис.

Скакавица

Водопад Скакавица е гордостта на Рила. Намира се в подножието на връх Крибул е и висок цели 70 метра. Достъпът до него е лесен, особено през летните месеци. Той е съвсем близо до Седемте рилски езера и обиколката им може да бъде съчетана с бърза фотопауза до Скакавица. Интересен факт е, че през зимата водопадът замръзва изцяло и е използват от алпинисти и авантюристи за екстремно катерене.

Видимско пръскало

Снимка: iStock by Getty Images

Ако сте в района на Априлци, обезателно отделете време за разходка до водопад Видимско пръскало. Той се намира насред резерват "Северен Джендем", в северния склон на връх Ботев. Височината му е 80 метра и може да се наблюдава от крайната точка на екопътеката, която води до него. През най-горещите летни дни обичайно пресъхва напълно, но есенно време е повече от красив. Началото на маршрута е от село Видима. Тръгва се от края му, където е разположен местния ВЕЦ. Пътеката първо върви по чакълест път, но после влиза в дебрите на планината и преминава през симпатични дървени мостчета и пътеки, които отвеждат директно до водопада.