Алпийски дух и магични залези в най-красивата хижа в Стара планина  

Ако има място в България, на което можете да се почувствате сякаш сте се озовали в Италианските Алпи, то това е хижа Мазалат

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ако се фотошопне само хижата - без пристройки, бунгала и паркирани коли, и се докара до вида, който е имала по времето, когато е била построена, е щяло да бъде много по-красиво.

Като ли беше вчера Николай Мазалатския като ни посрещаше и изпращаше на вратата... Момчета млади написали статията, сега ще ви кажа някой неща, които едва ли има от къде да ги чуете. Нека започнем от началото. На освещаването на хижата е присъствал Цар Борис трети. В хижата имаше снимки на Негово Величество до хижата. 90-те хижата се стопанисваше от много хора, много малко се направи, предимно належащи ремонти. Края на 90-те началото на новия век хижата беше поета от Николай Мазалатския. До тогава хижата представляваше една схлупена къщурка с външна тоалетна. в столовата се влизаше през врата, която беше на мястото където сега е камината. Имаше три бунгала. Едното вятъра му отнесе покрива. На другото му течеше покрива, по главите на спящите вътре. Третото бунгало точно срещу хижата под вятърния генератор инсталиран незнайно от кого и кога, но за сметка на това вечно неработещ. Опитвахме да го ремонтираме нееднократно. Основните проблеми бяха в една руска електроника. Та третото бунгало беше най здраво. Николай Мазалатския като започна да стопанисва хижата направи първо ремонт на столовата. Построиха се новата пристройка, където се помещават банята и тоалетната. Разшири се кухнята, като към това помещение се добави стаята на хижаря. Изградена беше камината с възможност тази камина да топли цялата хижа. Около камината има въздушна риза в която влиза въздух от коридора(точно до стълбите) загрява се и отива в стаите на втория етаж. Ремонтираха се стаите на втория етаж. Бунгалото с отнесения покрив беше съборено и изчистено. Хижарите спяха в бунгалото под ветрогенератора. Много хора помогнаха тази хижа да е това което е днес. Все хора балканжии - Николай Мазалатския, Станко, Мария... За съжаление всичките изброени вече не са между живите, Бог да ги прости. Отидоха си от този свят, липсвате много. Синовете на Николай Мазалатския също много труд положиха. Както и много други хора, отишли и помогнали на това място да е това което е днес. Георги от Севлиево, който пое хижата последно също направи много за това място. Бай ви Грую! Редовен посетител и помогнал за това и онова.

Хижата е хубава, хижарите са боклуци, нещастни, ненаяли се наркомани и алкохолици!

Ти си боклук байно!!!!!

Обикаляме много,целогодишно из страната ни.Не знам,кое е най-красиво.Такива прелести предлага България,във всеки сезон,такава природа,такива гледки....потресаващо красиво! Де и да го пазехме и чистихме от боклуци,де да имаше и адекватна инфраструктура,да алчниците да не сечаха наред,де да не бетонираха безогледно... Много си обичам страната.