Едва ли накрая някой от нас ще си спомня времето, изкарано зад бюрото в офиса. Но, виж, онова сред природата - със сигурност. В края на лятото планината ни тегли все по-силно към себе си и не са малко онези, които имат нужда да сменят сините морски хоризонти със зелени горски.

Родопите традиционно са най-предпочитаното място за еднодневни походи и разходки, но и Стара планина има с какво да "нахрани" очите и душата. В последно време един от най-посещаваните маршрути е този до култовата хижа Мазалат, намираща се на източната граница на Национален парк "Централен Балкан". Какво й е толкова специалното ли?

Ако има място в България, на което можете да се почувствате сякаш сте се озовали в Италианските Алпи, то това е хижа Мазалат. Самата постройка веднага грабва с нетипичната си архитектура, досущ в алпийски стил. Още по-магнетично обаче е разположението й. Там залезите са наистина дъхоспиращи, а слънцето всеки ден преваля зад нея, потапяйки се в безкрая на гъстите горски хълмове. Небето се обагря ту в златисти, ту в розови тонове и доказва, че по-велик художник от природата няма. Традицията повелява събралите се по това време на деня там планинари да изпращат заедно залеза мълчаливо и с благодарност за поредния изпълнен със смисъл ден.

Хижа Мазалат е кацнала на 1620 метра надморска височина насред местността Мандрището. От нея се вижда известния масив Триглав, към който принадлежат върховете Голям Кадемлия (2276 м), Малък Кадемлия (2226 м) и Пиргос (2195 м). Историята на хижата е на повече от 80 години.

Снимка: iStock by Getty Images

В края на 19 век ентусиазирани планинари от Севлиево за пръв път изкачват връх Ботев, а няколко години по-късно инициират създаването на първото туристическо дружество в града - "Росица", от което тръгва всъщност идеята в този район на Стара планина да бъде построена хижа. До тогава такива липсват, макар в Рила и Пирин вече да има няколко построени.

Планинарите рискуват живота си при всеки поход. Нямат екипировка, нощуват в импровизирани палатки или в естествено оформените в скалните масиви пещери. За да се материализира идеята им обаче са необходими средства. Съвсем находчиво севлиевските планинари ангажират цялата общественост в града с каузата си, организирайки редица веселби, томболи и борби, за да набират средства. Всички отварят кесиите и сърцата си, но парите пак не стигат. Затова бъдещите строители теглят заем, като залагат собствените си къщи. Първоначалното място, което избират за строежа, по-късно е променено, защото се оказало, че през зимата условията точно в този периметър са твърде сурови. Все пак работата потръгва, макар и с много мъка. Материалите се пренасят по тесни и стръмни кози пътеки или на ръка, или с коне. Отдадеността към каузата обаче е по-силна от всяка трудност и хижата е вдигната само в рамките на година. През 1935 г. е тържествено осветена и отваря вратите си широко за туристи.

В първоначалното си разположение тя има капацитет за до 50 човека, към днешни дни обаче може спокойно да побере под покрива си 60 души. Счита се за една от най-добре поддържаните и уредени не само в Стара планина, но и в цяла България. Гостите й ползват кухня и столова, вътрешен санитарен възел и баня. Освен това е еко ориентирана и електричеството идва от соларни панели. Настоящите стопани са се прочули не само с гостоприемството и големите си сърца, но и с вкусните гозби, с които посрещат всекиго.

Снимка: iStock by Getty Images

Има доста разнообразни варианти как да стигнете до хижа Мазалат, които можете да съобразите с опита си в планинарството, трудността и времетраенето на маршрутите.

Най-лек е преходът до хижа Мазалат от хижа Партизанска песен в Габровския Балкан. Маршрутът е приятен, с отлична маркировка, подходящ дори и за деца. Отнема между 2 и 3 часа и е с дължина по 9 км в посока. До хижа Партизанска песен се достига с автомобил по асфалтов път.

От север до хижа Мазалат може да се тръгне от местността Лъгът край село Стоките. Тази е по-екстремна, но добре маркирана пътека. Там обаче трябва да сте нащрек за свлачища. Преходът трае около 3 часа.

От южната страна на Балкана начална точка на маршрута е село Скобелево. Той е по-дълъг и е възможно да ви отнеме около 5 часа в посока.

Ако тръгнете от запад, изходната станция е хижа Тъжа. Преходът е около 3 часа и половина и ще се движите по билото на планината. Мнозина предпочитат този вариант, тъй като минава през природния феномен Пеещите скали.

По който и маршрут да поемете, зад всяко дърво ще ви дебнат неописуемо красиви гледки, които навремето са вдъхновили Алеко Константинов да изрече точно край хижа Мазалат думите: "Опознай родината, за да я обикнеш!".