Бакшишът – начин на (зло)употреба и наистина ли европейците са най-големите скъперници?

Един туит отново предизвика разгорещен дебат за европейската и американската култура на даване на бакшиши и постави вечния въпрос – дали и как да се дава бакшиш

Обратно в новината

Коментари - Бакшишът – начин на (зло)употреба и наистина ли европейците са най-големите скъперници? | Trip.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

И какво излиза,ако в САЩ едно кафе струва 5 долара с бакшиша става 6.

В България от предвидения бакшиш следва да извадите ДДС, което се дава от държавата .

Бакшиши не оставям, плащам с карта. Иначе закръглям нагоре, за да не ми се мотат стотинки в джоба, но го правя много рядко. А някой да оставя бакшиши в супермаркета или някой магазин, или на някой мобилен оператор? Продавачките са наети лица точно като сервитьорите! Цената на продуктите и услугите включва и заплатите на тези хора. Не виждам никаква причина да оставям повече, отколкото пише на касовата бележка!

В САЩ и с карта оставаш задължително бакшиш

Досадно е това с бакшишите. Плащаш скъпо и прескъпо в ресторанта, че и айде още 20 процента...

Каквото заведенията искат го пише в явен вид в касовия бон. Като дам колкото пише не изпитвам неудобство, все едно плащам в магазин с карта, всичко си е калкулирано в цената. Оттам нагоре по лична преценка и без чувство на вина.

това 10% в ресторантите е всъщност надценка, но често има и отстъпка, дори в луксозни ресторанти, обикновено през деня, за да са конкуренция на по-евтините заведения наоколо.

Покрай инфлацията на цените в ресторантите намалих колко оставям в България - от около 10% от средна сметка на 5%. Ако сметката е голяма, не може да се говори за % - 20-30лв са предостатъчни. В кварталното заведение - закръглено до следващата сума завършваща на 0 или на 5. По-важно е колко редовно давам от колко голяма сума. Онзи смешник дето реве срещу връщането на 20% ДДС нали се оплаква, че нямало клиенти. По-скоро маси няма на читавите места, но ако разчитат на бакшиши , а не на заплата - не ходя там

за САЩ не коментирам, там просто е различно. за Европа - много ме подразни статията с формулировката 10% се оценяват. в повечето държави в ЕС няма да се обидят (както в Япония), но това не значи, че има смисъл или очакване да се дават бакшиши. Като начало, почти никъде в Европа обичайните бакшиши не са в процент. Ако сметката на човек е голяма, как точно обслужващия персонал е допринесъл за това, за да има пропорционална "премия". В държавите с високо качество на живот просто се закръглява..,. А от подобни статии очаквам полза за поръчващите, не за обслужващия персонал.

ако обслужването е добро, то значи, че така трябва да бъде, а ако не - няма да вляза повече там!

аз давам редовно бакшиш, дори в чужбина, не много, просто закръглям сумата

Глупости на търкалета. И защо "такса обслужване" се приравнява на бакшиш? Едното си е обявена надценка, ако не ти харесва - не влизай. Другото - моята оценка на обслужването. Аз ще преценя дали и колко заслужава да оставя. Единственото ценно в статията са страните, където оставянето на "бакшиш" се приема за обида. И според познанията ми списъка далеч не е пълен.

И от къде следва,че трябва да се оставя бакшиш на работещ в заведение? Другите хора на заплата не получават бакшиш, дори и също да са с ниска заплата. Значи веднъж плащаш сметката , и после плащаш втори път-като бакшиш, а като се има предвид,и че ДДС е намален от 20 на 9 процента, но цените не са намалени-плащаш трети път, и накрая-като се има предвид,че цените са увеличени в заведенията, въпреки спадналия ДДС-плащаш четвърти път. Но получаваш една заплата, към която няма бакшиши.

Олигофрени. Мой познат преди 16тина години си купи апартамент в Изгрев за 2 години лятна работа като сервитьор в САЩ. Каза, че това е едно от многото безумия там - хората работят 8 часа за 100тина долара, сядат в ресторант, хапват за 75 долара и закръглят до 100, за да не изглеждат стиснати.

Ми не, бате, объркАл си се, като типичен мьекащ. Там ако работиш за 100 долара на ден, не сядаш в ресторант след това. Това не са селяци. И не - ял съм всеки ден в продължение на един месец в ресторант в САЩ, и сметка 100 долара не съм правил, барабар с доста бири понякога. Та и това не е вярно. Освен това, не се ли замисляте, че ако се прави по 25 долара от сметка, то простият сервитьор като твоя приятел, прави поне по 300 долара на смяна само от това, за по-малко от 8 часа. Защо обикновеният американец няма да отиде да изкарва и той по толкова???

В тази тежка финансово икономическа криза работодателят е основният фактор ,който трябва да дава достойна и добра заплата на сервитьорите и барманите си.В противен случай те трябва моментално да напуснат,а не да чакат свише някакъв Бакшиш. Бакшиша изобщо не трябва да се дава или да се разчита на него, защото той е един вид плащане за това ,че клиента е получил добра и качественна и добра услуга.Ама тя услугата и храната по начало трябва да са добри ако изобщо бизнеса иска да оцелее В България по правило те са навсякъде крайно лоши и некачествени.