Навсякъде на континента 10 % се смятат за приемлив бакшиш в ресторант. Но в някои европейски страни бакшишът изобщо не се очаква, в други дори се "изисква"20 %, а в баровете е практически нечувано. И все пак, това е далеч от стандартите на други страни като САЩ, където големите бакшиши не само се очакват, но и се разчита на тях от страна на обслужващия персонал.

"Понякога ненавиждам европейците", гласи туитът, видян от почти 7 милиона потребители, като се има предвид бакшиш от 10 процента. "По принцип те са най-лошите клиенти", отговаря един от потребителите на Twitter.

Хората не се интересуват само от парите. Европейците са обвинявани, че "се държат грубо или арогантно" със сервитьорите и "стоят на масите" с часове. Още отговори хвърлят светлина върху тази "погрешно насочена ярост".

В Америка най-ниските заплати често се допълват до минималната работна заплата с бакшиши - практика, която мнозина определят като експлоататорска. "Отидете да живеете в страна, която плаща на работещите в сферата на услугите достойна за живеене заплата, без да прибягва до благотворителност от страна на клиентите", пише друг потребител в Twitter. "Вашият модел на хиперкапитализъм е ваш проблем", казва друг. Дебатът подчертава колко е важно да се разбират културните норми относно бакшишите, когато пътувате.

Представяме ви кратък наръчник на културата на даване на бакшиши по света, за да не попадате в неудобна ситуация при следващото си пътуване.

Колко бакшиш трябва да дадете в Европа?

В много западноевропейски и северноевропейски страни, като Германия и Обединеното кралство, 10 % бакшиш се счита за учтивост. В някои ресторанти към сметката автоматично се добавя 10-12% такса за обслужване. Навсякъде другаде тя е доброволна, но се очаква - особено в заведенията от по-висок клас. Във Франция и Италия бакшишите са по-рядко срещани, но все още се ценят. В страни като Гърция местните не дават бакшиш, но това се очаква от туристите и се насърчава с всякакви възможни средства.

САЩ и Канада

В САЩ бакшишът от 20% е стандартен в ресторант. Не е необичайно за добро обслужване да се плащат над 25 процента. В края на сметката обикновено се добавя данък - бакшишите трябва да са допълнително към него. В баровете хората често дават бакшиш от един долар или повече при всяка поръчка. В Канада стандартите за бакшиши също са по-високи, отколкото в Европа, като за приемливи се смятат от 15 до 20 %.

Централна и Южна Америка

Въпреки че бакшишите не са непременно част от местната култура в страните от Централна и Южна Америка, те стават все по-често срещани с навлизането на масовия туризъм. Обикновено 10 % се считат за приемлив бакшиш. Поради близостта на Мексико със САЩ в туристически центрове като Канкун и Плая дел Кармен може да се очакват по-високи бакшиши. Някои ресторанти могат да добавят такса за обслужване към сметката.

Снимка: iStock by Getty Images

Близкият Изток

В Близкия изток няма общо правило за даване на бакшиши. Макар че в някои страни това не е обичайна практика, в други това е начин да се покаже признателност за доброто обслужване. Някои го възприемат като форма на "милостиня" в помощ на нископлатените работници, докато други могат да го възприемат дори като подкуп или демонстрация на богатство. Като цяло бакшишите не се очакват, но се оценяват. Но в туристическите райони, като Дубай например, се очаква бакшиш от 10 до 15 %, който може да бъде добавен автоматично към сметката ви.

Индия

Даването на бакшиши не е непременно част от местната култура в Индия, но често се очаква от туристите. Дава се дребна сума, а не конкретен процент. Малко вероятно е уличните продавачи на храна да очакват бакшиши. Тъй като може да се очаква да дадете бакшиш за услуги - от носене на чанти до управление на рикша - бакшишът трябва да се дава често, но в малки суми.

Африка

Културата на даване на бакшиши се различава в различните части на Африка. В повечето страни не се очакват бакшиши в местните ресторанти, но пък благодарност за доброто обслужване. В някои туристически дестинации обслужването се добавя към сметката в размер от 10 %. Бакшиши често се очакват и оценяват от работещите в сектора на хотелиерството и ресторантьорството, много от които получават ниски заплати. В Южна Африка в ресторантите е прието да се дават 10 % бакшиш.

Източна и Югоизточна Азия

Културата на даване на бакшиши не е разпространена в Източна и Югоизточна Азия. В Китай то практически не съществува и понякога се смята за грубо отношение. В Япония даването на бакшиши често предизвиква обида и бакшишите могат да бъдат отказани. Работниците се гордеят с това, че винаги предоставят изключително обслужване - а не се съобразяват с бакшишите. Някои южнокорейци споделят това мнение, въпреки че в ресторантите от по-висок клас в големите градове може да се добави такса за обслужване. В страни като Камбоджа, Тайланд и Лаос не е прието да се дават бакшиши в местните ресторанти. Въпреки че вероятно няма да предизвика обида, може да предизвика объркване. В по-големите градове като Банкок ресторантите от по-висок клас обикновено включват такса за обслужване в сметките си.

Австралия и Нова Зеландия

В Австралия 10 % се считат за приемлив бакшиш в ресторант. Въпреки че бакшишът не е задължителен, той се оценява. В Нова Зеландия бакшишът не е обичаен или задължителен, но 10 % от него ще бъде оценен.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos