Различна Гърция: Преспанското езеро и село Псарадес по залез

Ликьор от дренки, шаран от езерото и местният едър боб са сред специалитетите на района

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

mirosllaw

Това е чисто българското село Нивици, прекръстено от гърците на Псарадес. Жителите му все още говорят български език.

Да живее България !!!!

Слънцето залязва. Излизат комарите. Има с какво да ги запомните. Гледката е като на всеки язовир, но го няма онзи вечерен хлад. Гърците не ядат речна риба и шаранът не е тяхно ястие. Наше, българско си е. За бобът вече сте наясно. Свети Ахил е мястото, което заслужава да се посети. Най-лесно става с велосипед по моста. Може да тръгнете от селото или от паркинга. Мястото на камерата, в която са почивали костите на Самуил, е вдясно от входа. Няма табела. Костите са в Солунския исторически музей.

То това си е България, само че не е осрано от днешните "български" "бизнесмени".

Там ще забележите и още нещо. По-възрастните жители на селото говарят български. :) С онзи "македонски" диалект, при който ударението винаги е на първата сричка/гласна. Шаранът е уникален. В езерото няма тиня и вкусът на рибата е вълшебен. Преядох с риба там :) Разходката с моторна лодка е задължителна. Когато са правени монашеските килии в пещерите покрай езерото, нивото му е било доста по-високо, и сега до килиите се стига по стълби. Мястото се състои от красота и история. Благодаря на ДИР за тази дестинация!

След омразата идваща на талази от братската Северна Македония може би е по-разумно да посетите Преспанското езеро през Гърция.

Различната Гърция - с българските къщи и църкви и с българското културно наследство няма как да не е различна.