Слънцето започва малко по малко да захожда към далечните възвишения. Историческите къщи, някои от които с ронещи се мазилки и поразкривени покриви, сменят нюансите си към розово. Сенките стават дълги, а единственото, което се чува, е мученето на пасящите край брега крави.

Намирате се в малкото рибарско селце Псарадес на брега на заливче на Голямото Преспанско езеро в Гърция.

По официални данни постоянните му жители са малко над 80, а когато минете по главната му улица, имате чувството, че те всички са се събрали там.

Вижте фотогалерия >>>

Една след друга са наредени няколко таверни с дървени столове, покривки на карета и гледка към езерото.

Кеят на Псарадес

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

В тях можете да поръчате традиционни гръцки специалитети плюс две типични за района ястия. Едното е шаран от Преспанското езеро, приготвен на скара и с гарнитура от пресни картофи, а другото е местният боб, който по размер и масленост напомня на смилянския.

Бобът се продава във всички магазинчета за сувенири, от прозорците на къщите и от багажниците на автомобили, паркирали край пътеките, по които се движат туристите, дошли да видят богатия птичи живот на Преспанското езеро.

Освен обичайните алкохолни напитки, в таверните тук се предлагат и няколко вида плодови ликьори, които собствениците лично приготвят - от праскови, череши и дренки.

Кривите улички на Псарадес по залез

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Много от къщите са отдавна забравени от собствениците си

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Ако след хапването се разходите по кривите стръмни улици над главната, ще видите, че селото се състои от два вида къщи - едните са спретнати и очевидно са вили, които не се обитават целогодишно, а другите са забравени от бога и от собствениците си разпадащи се постройки.

Само тук-там личат следи от постоянно обитаване - някоя и друга кокошка или детски дрехи на простора.

Лодка на кея на Псарадес по залез

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Самото Голямо Преспанско езеро е разделено на територията на три държави - Гърция, Северна Македония и Албания, като и в трите страни е защитено в национални паркове. Село Псарадес (чието име би могло да се преведе като Рибарци) е една от предпочитаните от туристите спирки. Тук с часове може да е тихо, а след това като вихрушка да пристигнат 50-60 посетители наведнъж.

Какво да видите в Псарадес преди залез

От малкото пристанище в Псарадес можете да наемете лодка, с която да разгледате вековните изсечени в скалите монашески килии и храмове, както и да се доближите до най-известните обитатели на езерото - пеликаните, които кокетно позират за снимки от скалите.

Отидете и до Малкото Преспанско езеро, където можете да посетите остров Свети Ахил с едноименната базилика, където е открит гробът на цар Самуил. До острова се стига по понтонен мост, а оттук можете да се качите на друга лодка, задвижвана със соларни панели, специално създадена да не безпокои птиците. 

Базилика Свети Ахил с гроба на цар Самуил, Преспанско езеро Гърция

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Мостът към остров Свети Ахил в Малкото Преспанско езеро, където се намира едноименната базилика, в която е открит гробът на цар Самуил.

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

По специални маркирани пътеки можете да стигнете до места с панорамни гледки към Преспанските езера, както и да плавате със соларна лодка, за да видите живота на птиците сред тръстиките.

Как да стигнете до Псарадес

До Преспанското езеро можете да стигнете с автомобил от България през Солун. Последната част от пътя не е магистрала, има завои и се изминава по-бавно. Целият път от границата при Кулата е около 4 часа. За да си спестите част от шофирането, можете да летите до Солун, а оттам да наемете автомобил.