Защо 30% от света шофира от лявата страна на пътя?

Появата на автомобилите, пътищата, светофарите се е случило достатъчно отдавна, за да нямаме спомен за времето преди това и да можем да си обясним защо в някои държави по света шофират от дясната страна на пътя, а в други - от лявата.

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Нищо не е вярно! В японските енциклопедии пише, че корабите се разминават с десните си карми от време оно и затова.

обаче, повечето американци са левичари, незнам защо, такива са ми впечатленият

Движението "отдясно" е по нареждане на Наполеон Бонапарт.

“ако човек държи пушка с дясната си ръка, е най-удобно да се прицели и стреля наляво” Велико!

Явно не си от село щом като не знаеш като си на кон и с пушка в ръка накъде ти е по удобно да стреляш (говоря за десничари).

Смятам,че лявото движение е правилното, поради един много простичък факт. На кръстовище МПС-то идващо от дясно е с предимство, и така шофьорът има директем поглед в тази посока.

Това което казваш, наистина е простичко, но в никакъв случай не е факт. Когато движението е ляво, идващите отляво са с предимство.

Явно не си карал в страни с ляво движение. Ирландия / Великобритания предимството е на този отдясно, освен ако знак не указва друго. Интересното е че, дори в правилниците им за движение по пътя пише водачите да не забравят, че предимството не е абсолютно и няма гаранция, че другият водач ще го спази. В Индия предимството също е на десния, но на практика е както дойде - там не посмях аз да карам, ползвах местен шофьор през цялото време.

Искали са да си измерят на кой му е по-голяма оная работа. Друго истинско адекватно обяснение?

има и друга теория, че движението в ляво е наследено от рицарските турнири, когато рицарите са държали копията с дясната си ръка при двубой

точно така, биели са се с пики, коита са държали от дясно

"Тъй като повечето хора са десничари", следващата статия ще бъде "Защо по-малко хора са левичари".

Друга версия е, че преди автомобилите коларите са возели в дилижансите бая хорица включително и до тях на "шофьорската" дъска. И като са размахвали камшика за да не засегнат колегата а обикновенно са размахвали с дясна ръка са сядали от дясно ...

Причината е същата поради която нулевият меридиан е по Гринуич а не във Франция ... Като са си мерили пичките е било важно да са наопаки ... Педали, сър!

Австралия, Нова Зеландия, Япония, Китай, Индия, Индонезия, Великобритания, Ирландия, Кипър, Малта, Хонг Конг, Тайван са 30% от света?! Да бе, да. Как може да се пишат такива неща! Мисирки!

Объркал си се за Китай!

Общо за света са около 7.7 млрд души. Общо за всички страни с ляво движение са около 2.7 млрд, което е около 35%.

пропуснал си Мавриций :)

Защото са педали

За Канада да се твърди, че е британска колония е много смело. Завладяна е след някаква война.

защото са пидали

Появата на автомобилите, пътищата, светофарите се е случила достатъчно отдавна, за да нямаме спомен за времето преди това верно ли? Няма исторически данни за времето преди 1900 година.

За да не се сблъскват корабите на "великите сили" при разминаване, са приели движение в "ляво". Останалите ... , на сушата, в "дясно".

Е това със стрелбата искам да го видя как ще стане. Да държиш пушка с дясна ръка и да я опреш на лявото рамо! Най малкото ще си счупиш носа от отката. Да не говорим за изгарянията по лицето, които можеш да си докараш.

Не е нужно на рамото. Може ей-така - https://tpwd.texas.gov/education/hunter-education/online-course/images-shooting/sittingBlackGap_DSC0113.png