Сгушено между Стара планина и хълмовете на Средна гора на юг, Средногорието изненадва със своята хилядолетна история и красиви природни пейзажи. Регионът предлага интересни възможности за културен, исторически и семеен туризъм. Тук могат да се намерят чудесни места за приятни разходки и семейни излети, както и за планинско колоездене, лов и риболов.

Доскоро непозната дестинация, днес Средногорието привлича все повече туристи. Популяризирането на региона от години е кауза на "Aypyбиc България". Заводът на компанията се намира между градовете Златица и Пирдоп в Средногорието и в него работят над 900 човека предимно от околните населени места. Компанията и местните общини са органично свързани и полагат съвместни усилия да поддържат местните културни и исторически забележителности и да развиват региона като повече от транзитна дестинация по Подбалканския път.

Снимка: Аурубис България

Една интересна инициатива, посветени на популяризирането на възможностите за туризъм е вече традиционният "Aypyбиc Beлoпoxoд Cpeднoгopиe". "Съчетаваме спортния ентусиазъм на участниците в това събитие с възможността хората да видят и разгледат района и сами да се убедят, колко красиво и привлекателно място е Средногорието", разказва Ивайло Георгиев, ръководител Връзки с институциите в "Аурубис България". "Маршрутът е избран така, чe да покаже красивата природа и да привлече хора от цялата страна да се разходят със семействата си за туризъм", допълва той.

Снимка: Аурубис България

Тази година велопоходът се проведе в неделя на 26 юни, а близо 300 любители на колоезденето преодоляха успешно 55-километровия маршрут от Горна Малина до Златица. Събитието се организира за пета поредна година от "Аурубис България" АД и спортен клуб "Бегач" и няма състезателен характер. Преживяването за участниците започва още рано сутринта на Централна ЖП Гара София. От там в 7:20 ч. потегли специален влак - "Аурубис Байк Трейн". Той превози колоездачите и техните велосипедите до стартовата линия в Горна Малина, а след края на събитието ги върна обратно, заредени с много позитивни емоции и впечатления.

Снимка: Аурубис България

Маршрутът на велосипедистите минаваше през Байлово, покрай родната къща на големият български писател Елин Пелин. По обходния път на село Смолско колоездачите се спуснаха покрай праисторическите пещери, след което изкачиха хълма над Мирково, откъдето се разкрива забележителна гледка, а след това се отправиха към Челопеч, преди да достигнат до финала, който беше в обновения парк "Дядовата ръкавичка" в Златица.

Снимка: Аурубис България

Паркът е реновиран съвсем наскоро и бе официално открит на 1 юни тази година. Проектът "Дядовата ръкавичка" е вдъхновен от едноименната приказка на Елин Пелин, публикувана за първи път през 1926 г. Идеята зад проекта е в бъдеще градът да стане домакин на фестивал на българските детски приказки. Освен реновацията на парка в центъра на града, той също включва и изработването на специален сайт за промотиране на туристическите забележителности в град Златица и околностите - zlatitsa.com. Паркът е още един от социалните проекти на "Аурубис България" в община Златица, насочени към превръщането на района в привлекателна дестинация.

Снимка: Аурубис България

Макар и малък, парк "Дядовата ръкавичка" събра всички ентусиасти, взели участие в "Аурубис Средногорие Велопоход 2022". След приятната вело-разходка, участниците намериха заслужена почивка в центъра на Златица.

Снимка: Аурубис България

 

Маршрутът не беше предизвикателство за Станислав Танев от "Аурубис", който пръв пресече финала. "В края имах малко затруднения поради задушното време. Въпреки това съм много доволен от себе си и от факта, че този път успях да завърша преди баща ми Стоян. Той беше по-бърз от мен в предишни турове", сподели Танев - един от редовните участници в мероприятието.

Снимка: Аурубис България

Първата жена, която преодоля трасето беше Симона Пенева от София. "Участвам в тура за втори път. Харесва ми. Организацията е много добра и трасето е избрано чудесно - красиво е и асфалтът е в много добро състояние", разказа тя след като пресече финалната линия.

Снимка: Аурубис България

Колоездачите, сред които имаше цели семейства с деца и ветерани с десетилетен опит в колоезденето, бяха приветствани от изпълнителния директор на "Аурубис България" АД Тим Курт и кмета на Златица Стоян Генов. "Вие изминахте пътя, който е извървял един дядо от позната приказка и който е загубил своята ръкавица точно тук. Миналата година финалът също бе тук, но сега предполагам виждате разликата. Това приказно място бе обновено в парк "Дядовата ръкавичка" с помощта на "Аурубис България", каза кметът Генов.

Снимка: Аурубис България

В града на приказките не крият надеждата си участниците във велопохода да се завърнат съвсем скоро със семействата и приятелите си в търсене на положителни емоции и нови приключения.

Снимка: Аурубис България


Материалът е предоставен от Аурубис България.